Nyt niitä saa, täyteläisiä, värikkäitä, maukkaita, multaisia, kotimaisia punajuuria! Tällä reseptillä valmistuu samettista punajuurisosekeittoa linsseillä. Punajuuri on monikäyttöinen herkku: se toimii erityisesti uunissa paahdettuna lohkoina, keitettynä, keitoissa, hummuksessa ja pizzan päällä ohuina siivuina (kyllä!).
Tiesitkö tämän punajuuresta?
- Punajuuri sisältää runsaalti antioksidanttia nimeltään betaiini. Betaiinien on todettu toimivan metyyliryhmän luovuttajina useassa metylaatioreaktiossa, esimerkiksi aminohapon homokysteiini muuntamisessa metioniiniksi
- Seerumin kohonneen homokysteiinipitoisuuden on tutkittu olevan riskitekijä muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, joten betaiinilla saattaa olla näiltä suojaava vaikutus (yhdessä muiden ravinto- ja elämäntapatekijöiden kanssa)
- Punajuuri kuuluu nitraatinkerääjäkasveihin ja sisältää betaiinin lisäksi paljon nitraattia, mikä suurissa määrin nautittuna saattaa aiheuttaa methemoglobinemiaa, eli heikentää veren hapensidontakykyä
- Tavallisessa punajuuren käytössä nitraatin liikasaannista ei tarvitse olla huolissaan. Nitraatinkerääjäkasveja ei kuitenkaan suositella alle 1-vuotiaille lapsille ja niiden käytöstä alle kouluikäisten lasten ruokavaliossa kertoo lisää Ruokavirasto.

Tämä punajuurisosekeiton resepti on:
- maidoton
- munaton
- gluteeniton
- viljaton
- soijaton
- pähkinätön
- vegaaninen

Samettinen punajuurisosekeitto linsseillä (V, G)
4 annosta. Valmistusaika 20 + 40 minuuttia
Raaka-aineet:
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
5 keskikokoista punajuurta
1 porkkana
1 jauhoinen peruna
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä
1-2 kasvisliemikuutiota
1 laakerinlehti
1,5 dl punaisia linssejä
noin 1 l vettä
(suolaa)
Tarjoiluun valitse näistä:
- paahdettuja kurpitsansiemeniä
- kuivattuja hedelmiä suikaleina (esimerkiksi luumua, viikunaa, aprikoosia tai kokonaisena kuivattuja karpaloita)
- tuoretta basilikaa
- mantelifetaa tai muuta vegefetaa päälle ripoteltuna
Ohje:
- Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sitä kattilassa öljyssä ylemmällä keskilämmöllä, kunnes se karamellisoituu, eli saa kauniin ruskean värin ja tuoksuu hieman makealta.
- Sillä aikaa kuori ja paloittele punajuuret, porkkana ja peruna noin 1 x 2 cm paloiksi. Hienonna valkosipuli.
- Lisää kasvikset karamellisoitujen sipulien joukkoon. Mausta mustapippurilla. Kääntele hetki. Nyt keiton pitäisi ulkonäöltään muistuttaa rosollia. 🙂
- Lisää kasvisliemikuutiot, laakerinlehti, huuhdellut punaiset linssit ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua hiljalleen noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat täysin kypsiä.
- Poista laakerinlehti. Surauta keitto soseeksi suoraan kattilassa sauvasekoitinta käyttäen. Tarkista maku ja paksuus. Lisää tarvittaessa suolaa, vettä tai kasvislientä. Nauti!

