Ruokalistasuunnittelu

ruokalistasuunnnittelu kasvisruokalista päiväkoti koulu työpaikkaruokala lounasravintola opiskelijaravintola

Ruokalistasuunittelulla saatte ravitsemuksen ja kasvisruoan ammattilaisen laatiman räätälöidyn kiertävän vegaanisen ruokalistan. Kiertävä ruokalista tulee tarpeeseen joukkoruokailuun ja lounasravintolaan esimerkiksi silloin, kun haluatte lisätä ympäristö- ja ilmastoystävällisen ruoan tarjontaa, tai kun asiakaskunnasta löytyy vegaani- tai kasvisruokavalioita noudattavia ja haluatte varmistua ruoan monipuolisuudesta ja ravitsemuksellisesta riittävyydestä.

 

Ruokalista suunnitellaan ruokatoimijan kiertävän sekaruokalistan perusteella:

  • Samat lisukkeet sopivat kaikkiin pääruokiin
  • Asiakaskunnan makumieltymykset ja ravitsemukselliset erityistarpeet. Esimerkiksi jos asiakaskunnassa on leikki-ikäisiä ovat vegeruoat mahdollisimman samantyylisiä kuin sekaruoat. Aikuisilla ruoat voivat olla erinäköisiä ja -tyylisiä, mutta samojen lisukkeiden kanssa yhteensopivia
  • Keittiön varustetaso ja henkilökunnan määrä
  • Ruokiin käytössä oleva budjetti
  • Listaan tulee tarpeidenne mukaan lounaat, päivälliset, jälkiruoat, aamu-, väli- ja iltapalat
  • Kierron pituus tarpeidenne mukaan, esimerkiksi kuuden ja kahdeksan viikon kiertävät ruokalistat
 

Erityisruokavaliot:

  • Ruoat sopivat moneen yleiseen erityisruokavalioon: laktoosittomaan, maidottomaan, kananmunattomaan, kalattomaan, pähkinättömään, sianlihattomaan ja punaista lihaa välttävään
  • Suurin osa resepteistä on gluteenittomia. Gluteenia sisältävissä ruoissa on erilliset muokkausohjeet gluteenittomaan ruokavalioon
  • Ruoista saa helpoin muokkauksin lakto-ovovegetaarisia, mutta ruokalistan pohja on täysin kasvipohjainen eli vegaaninen
  • Kasvisruokapäivinä samaa ruokaa voi tarjota kaikille
  • Kalapäivinä käytetään vegaaniruokalistassa vatsaystävällisiä raaka-aineita, jotta ruoat sopivat myös palkokasveihin tottumattomille
 

Ravitsemuksellinen laatu:

  • Asiakaskunnan ravitsemukselliset erityistarpeet priorisoidaan
  • Ruokalista on ravitsemussuositusten mukaisesti laadittu
  • Ateriakokonaisuudet ovat täysipainoisia ja monipuolisia
  • Eläinperäisiä raaka-aineita ei vain ”jätetä pois”, vaan tilalle tulee aina ravitsemuksen ja ruoan tyylin kannalta hyvä ratkaisu
 

Muuta:

  • Esimerkiksi kuuden ja kahdeksan viikon kiertävät ruokalistat. Kierron pituus sovitaan asiakkaan tarpeiden mukaan
  • Saatte kaksi versiota ruokalistasta: saliin asiakasversio ja keittiöön yksityiskohtainen
  • Selkeät erityisruokavaliomerkinnät
  • Tarpeen mukaan teemaviikoille ja juhlapyhille omat listat
  • Voidaan käyttää olemassa olevaa reseptiikkaa ja reseptipankkeja. Lisäksi Ruokailolta on mahdollista saada reseptiikan kehittämistä omaan käyttöön
 

Palvelu sopii hyvin yhteen ruokapalveluille räätälöidyn vegaaniruokakoulutuksen, luennon tai reseptiikan kehittämisen kanssa. Koulutus ja luennot sopivat monenlaiselle toimelle, niin keittiöhenkilökunnalle kuin suunnittelijoille ja kouluttajille.

Ruokalistan laatii ravitsemustieteilijä (elintarviketieteiden maisteri) ja vegaaniruokakouluttaja Charlotta Hyttinen. Hän on ravitsemustieteessä perehtynyt etenkin joukkoruokailuun ja lasten erityisruokavalioihin. Työurallaan hän on erikoistunut vegaaniravitsemukseen, kasvisruokavalioihin sekä vegaaniseen ruoanlaittoon ja -leivontaan, kouluttaen ruoan ja ravitsemuksen ammattilaisia vuodesta 2017 lähtien, sekä toimessaan Vegaaniliiton ja Ruokailon ravitsemusasiantuntijana.

Kiinnostaako ruokalistasuunnittelu tai ruoan ravitsemuksellisen laadun arviointi? Jätä viesti niin sovitaan ilmaisesta puhelinajasta tarpeidenne kartoittamiseksi.


    Ruoan ravitsemuksellisen laadun arviointi

    Teille, joilta vegaaninen tai lakto-ovovegetaarinen ruokalista jo löytyy, mutta haluatte varmistua sen ravitsemuksellisesta laadusta sekä kaipaatte käytännön ohjeita varmistuaksenne ruokien aistinvaraisesta laadusta, tai haluatte päivittää listan astetta paremmaksi suosittelemme kevyempää laadun arviointia.

    Ravitsemukselliselta laadultaan ja ravintosisällöltään sopiva ja suositusten mukainen ruokavalio on merkittävä osa asiakkaiden ravitsemusta, mikä tukee myös kuntien kustannustehokkuutta.

    Ravitsemusasiantuntijan tuella ruokalistasuunnittelu ja ruoan ravitsemuksellisen laadun arviointi sujuu helposti ja luotettavasti. Ravintosisältöä arvioidaan ja verrataan suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Lisäksi huomioimme suositukset eri ikäryhmille.

    Asiakkaat kertovat

    ”Koulutus oli tosi hyvä ja mahtava materiaali saatiin käyttöön ja kiertävä ruokalista ihan super, kiitos. Osallistujat kaikki oli positiivisesti tyytyväisiä koulutukseen ja kehuivat ja he kyllä sanoo suoraan mitä ajattelevat. 🙂”

    Palvelualue on Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti, koko Suomi ja maailma.

    Heräsikö kysyttävää? Ettekö ole varma sopiiko ruokalistan suunnittelu juuri teille? Soittakaa suoraan kouluttajalle Charlotalle numeroon +358 40 769 0366 tai lähettäkää sähköposti osoitteeseen info @ ruokailo.fi, niin vastataan kaikkiin teidän kysymyksiin ja selvitetään onko tästä teille todellista hyötyä vai ei. Kysyminen ei maksa eikä sido mihinkään. Autamme mielellämme!

    Täältä voitte lukea lisää suunnittelijasta.

    Toivottavasti näemme pian hyvän ravitsemuksen ja maukkaan kasvisruoan parissa!