Ruokalistasuunnittelu
Ruokalistasuunittelulla saatte ravitsemuksen ja kasvisruoan ammattilaisen laatiman räätälöidyn kiertävän kasvipohjaisen ruokalistan. Suunnittelutyössä kuuntelemme tarkoin tarpeenne ja huomioimme toiveenne. Kiertävä ruokalista tulee tarpeeseen joukkoruokailuun ja lounasravintolaan esimerkiksi silloin, kun haluatte päästä hiilineutraalisuustavoitteisiin, varmistua monipuolisuudesta tai kun asiakaskunnasta löytyy vegaani- tai kasvisruokavalioita noudattavia ja haluatte varmistua ruoan ravitsemuksellisesta riittävyydestä, mausta ja täyttävyydestä tinkimättä.
Mitä tarjoamme:
- Kiertävää sekaruokalistaa mukailevan kiertävän kasvipohjaisen ruokalistan, jonka ruokia voi tarpeen mukaan helposti muokata lakto-ovovegetaarisiksi
- Olemassa olevien omien vegaani- ja lakto-ovovegetaaristen ruokalistojen ravitsemuslaadun tarkastukset, sekä kehitysehdotukset ruokien aistinvaraisen laadun ja kilpailukyvyn parantamiseen
- Sekaruokalistojen kasvikuntapainotteisuuden liisäämisen, sekä strategian toteuttamiseen.
Ruokalista suunnitellaan asiakkaan kiertävän sekaruokalistan perusteella. Huomioimme muun muassa seuraavat:
- Samat lisukkeet sopivat kaikkiin pääruokiin
- Asiakaskunnan makumieltymykset ja ravitsemukselliset erityistarpeet. Esimerkiksi leikki-ikäisten vegeruoat ovat mahdollisimman samantyylisiä kuin sekaruoat. Aikuisilla ruoat voivat olla erinäköisiä ja -tyylisiä, kuitenkin samojen lisukkeiden kanssa yhteensopivia
- Keittiön varustetaso, henkilökunnan määrä, tuotantotapa ja -prosessit
- Ruokiin käytössä oleva budjetti
- Mahdolliset hiilineutraalisuus- ja muut kestävyystavoitteet
- Toivomanne listakierron pituus, esimerkiski 5-8 viikon kiertävät ruokalistat
- Listaan tulee tarpeidenne mukaan lounaat, päivälliset, jälkiruoat, aamu-, väli- ja iltapalat
Erityisruokavaliot:
- Ruoat sopivat moneen yleiseen erityisruokavalioon: laktoosittomaan, maidottomaan, kananmunattomaan, kalattomaan, pähkinättömään, sianlihattomaan ja punaista lihaa välttävään
- Suurin osa ruoista suunnitellaan gluteenittomiksi, jolloin gluteenia sisältävissä vaihtoehdoissa on erilliset muokkausohjeet gluteenittomaan ruokavalioon. Myös kaikki ruoat voidaan suunnitella suoraan gluteenittomiksi
- Ruoista saa helpoin muokkauksin lakto-ovovegetaarisia ja ruokalistan perusta on kasvipohjainen. Muokkausohjeet sisältyvät
- Mahdollisina kasvisruokapäivinä samaa ruokaa voi tarjota kaikille
- Kalapäivinä käytetään vegaaniruokalistassa vatsaystävällisiä raaka-aineita, jotta ruoat sopivat myös herkkävatsaisille
Ravitsemuslaatu:
- Asiakaskunnan ravitsemukselliset erityistarpeet priorisoidaan
- Ruokalista laaditaan ravitsemussuositusten mukaisesti
- Ateriakokonaisuudet ovat täysipainoisia ja monipuolisia
- Eläinperäisiä raaka-aineita ei ”jätetä pois”, vaan tilalle tulee aina ravitsemuksen, maun ja ruoan tyylin kannalta hyvä, budjettiin sopiva vaihtoehto
Muuta:
- Kaikki on sovittavissa ja muokattavissa tarpeidenne mukaan. Ruokalistasuunnittelu on aina räätälöity palvelu
- Saatte kaksi versiota ruokalistasta: saliin asiakasversio ja keittiöön yksityiskohtaisempi ruokalista
- Selkeät ja kattavat erityisruokavaliomerkinnät
- Tarpeen mukaan teemaviikoille ja juhlapyhille omat listat
- Pohjana voidaan käyttää olemassa olevaa omaa reseptiikkaa ja suurtalouden reseptipankkeja. Lisäksi Ruokailolta saa omaan tuotantoon räätälöityä kasvipohjaista reseptiikkaa ja reseptiikkakonsultaatiota lisäpalveluna
- Palvelu sopii kaikenkokoisille toimijoille: yksittäisistä toimipisteistä kaupunkien ja kuntien ruokapalveluille
- Palvelu toteutetaan luottamuksellisesti
Palvelu sopii hyvin yhteen ruokapalveluille räätälöidyn Vegeruoka haltuun-koulutuksen, luennon tai reseptiikan kehittämisen kanssa. Koulutuksia ja luentoja suosittelemme etenkin suunnittelupuolen ja keittiöiden avainhenkilöille.
Ruokalistan laatii ravitsemustieteilijä (elintarviketieteiden maisteri) ja kasvisruokakouluttaja Charlotta Hyttinen. Hän on ravitsemustieteessä perehtynyt etenkin joukkoruokailuun ja lasten erityisruokavalioihin. Urallaan hän on erikoistunut vegaaniravitsemukseen, kasvisruokavalioihin, joukkoruokailuun, ravintola-alaan sekä vegaaniseen ruoanlaittoon ja -leivontaan, kouluttaen ruoan ja ravitsemuksen ammattilaisia vuodesta 2017 lähtien, sekä toimessaan Ruokailon kautta asiantuntijana Vegaaniliitolle ja Ilmastokestävä kasvisruoka-kampanjalle. Charlotalla on vankkaa kokemusta ruokalistasuunnittelusta niin yksityiselle kuin julkiselle sektorille, kaikenikäisille ruokailijoille ja toimijoille.
Kiinnostaako ruokalistasuunnittelu tai ravitsemuslaadun arviointi? Jätä viesti niin sovitaan ilmaisesta puhelinajasta tarpeidenne kartoittamiseksi. Lomakkeen lähettäminen ei sido mihinkään.
Ruoan ravitsemuksellisen laadun arviointi
Teille, joilta vegaaninen tai lakto-ovovegetaarinen ruokalista jo löytyy, mutta haluatte varmistua sen ravitsemuksellisesta laadusta sekä kaipaatte käytännön ohjeita varmistuaksenne ruokien aistinvaraisesta laadusta, tai haluatte päivittää listan astetta paremmaksi suosittelemme kevyempää laadun arviointia.
Ravitsemukselliselta laadultaan ja ravintosisällöltään sopiva ja suositusten mukainen ruokavalio on merkittävä osa asiakkaiden ravitsemusta, mikä tukee myös kustannustehokkuutta.
Ravitsemusasiantuntijan tuella ruokalistasuunnittelu ja ruoan ravitsemuksellisen laadun arviointi sujuu helposti ja luotettavasti. Ravintosisältöä arvioidaan ja verrataan suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Lisäksi huomioimme suositukset eri ikäryhmille.
Asiakkaat kertovat
On ollut ilo saada käyttöön asiantuntemustasi ilmastoviisaan ruokalistan kehitystyössä ja pitämäsi kasvisruokakoulutuksen kautta. Kehitysehdotusten pohjalta meidän on varmasti hyvä jatkaa askeleiden ottamista eteenpäin!
Kaupungin projektikoordinaattori ja ympäristöasiantuntija
Koulutus oli tosi hyvä ja mahtava materiaali saatiin käyttöön ja kiertävä ruokalista ihan super, kiitos. Osallistujat kaikki oli positiivisesti tyytyväisiä koulutukseen ja kehuivat ja he kyllä sanoo suoraan mitä ajattelevat. 🙂”
Oppilaitoksen ruokalan keittiömestari
Palvelualue on Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti, koko Suomi ja maailma.
Heräsikö kysyttävää? Ettekö ole varma sopiiko ruokalistan suunnittelu juuri teille? Soittakaa suoraan kouluttajalle Charlotalle numeroon +358 40 769 0366 tai lähettäkää sähköposti osoitteeseen info @ ruokailo.fi, niin vastataan kaikkiin teidän kysymyksiin ja selvitetään onko tästä teille todellista hyötyä vai ei. Kysyminen ei maksa eikä sido mihinkään. Autamme mielellämme!
Täältä voitte lukea lisää suunnittelijasta.
Toivottavasti näemme pian hyvän ravitsemuksen ja maukkaan kasvisruoan parissa!