info@ruokailo.fi | +358 407690366

Pienen lapsen käsi yrittää malttamattomana ottaa maistiaisen tuoreesta raparperipiirakasta, samalla kun aikuinsen käsi pitelee kiinni kakkulapiosta, jonka päällä on ensimmäinen pala. Piirakan vieressä odottaa tyhjä koristeellinen kakkulautanen ja siro haarukka. Lankkupöytä on koristeltu punertavilla raparperin kannoilla.

Vanilja-raparperipiirakka (V)

Nyt se on löytynyt! Nimittäin meidän suosikki raparperipiirakkaresepti: vanilja-raparperipiirakka. On leivottu vaikka minkälaisia leivonnaisia raparperista ja kokeiltu eri reseptejä, kaikki herkullisia, mutta pakko sanoa että tämä vie kyllä voiton tai ainakin on tämän hetken ykkösresepti.

Piirakka on mehevä ja kostea, eikä liian makea. Taikina- eli pohjakerroksen koostumus on täydellinen ja maussa on vähän kardemummaa, sitten tulee hapan raparperikerros, jota pehmentää pehmeä vegaaninen vaniljarahka. Vaniljakerros kruunataan vielä taikinamurulla.

IMG_7816

 

Pienen lapsen käsi yrittää malttamattomana ottaa maistiaisen tuoreesta raparperipiirakasta, samalla kun aikuinsen käsi pitelee kiinni kakkulapiosta, jonka päällä on ensimmäinen pala. Piirakan vieressä odottaa tyhjä koristeellinen kakkulautanen ja siro haarukka. Lankkupöytä on koristeltu punertavilla raparperin kannoilla.

Ohjeen inspiraationa on toiminut Kanelia ja kardemummaa blogin Murusen raparperipiirakka. Kyseisen piirakan kanssa kannattaa kokeilla tätä ihanaa ja helppoa vegaanista vanlijakastiketta, tai kaupasta ostettua jos ei itse tee. Kaupan vegaaniset vaniljakastikkeet löydät listattuna täältä.

Jos taas haluaa jotain todella helppoa tai soveltaa raaka-aineissa, kuten mökillä, on raparperipaistos toimiva vaihtoehto. Esimerkiksi tätä Kamomillan konditorian ohjetta on helppo soveltaa sen mukaan mitä kaapeista löytyy.

IMG_7834

Tämän raparperipiirakan resepti on laktoositon, maidoton, munaton, vegaaninen ja ilman pähkinää.

Vinkki! Teet helposti pellillisen vanilja-raparperipiirakkaa kertomalla raaka-aineiden määrän 2,5:llä. Sama kerroin toimii myös muissa piirakkavuoka-pelti reseptimuunnoksissa. 😉 Kypsennysaika pitenee hieman kun teet isomman piirakan.

Vanilja-raparperipiirakka (V)

Yksi piirakkavuoallinen, noin 8 palaa. Valmistusaika 20 min + 45 min-1 tunti.

Taikina:

  • 100 g maidotonta margariinia (esim. Keiju 3 öljyä, joka on muuten palmuöljytön <3)
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria tai muuta makeuttajaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 mm vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • (1 tl kardemummaa) valinnaista, itse tykkään käyttää ja käytin nytkin
  • 1 dl maustamatonta ja makeuttamatonta soijajogurttia tai kaurajogurttia (mitä happamampi sitä parempi lopputulos)

Päälle:

  • 4-6 dl raparperia paloiteltuna
  • 1 pkt (400 g) Alpro Go On vaniljan makuista rahkan kaltaista valmistetta
  • (sokeria)

Ohje:

  1. Kytke uuni päälle 175 asteeseen. Leikkaa raparperit noin 1 cm leveiksi paloiksi.
  2. Sulata margariini pehmeäksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Mausta halutessasi kardemummalla.
    • Sokerina voit käyttää tavallista valkoista sokeria tai arommikkaampaan lopputulokseen mieluisaa ruskeaa sokeria. Jos käytät sokeria siirappimuodossa (kuten agavesiirappi), lisää se taikinaan vasta nesteiden kanssa.
  3. Lisää soijajogurtti ja margariinisula -> sekoita. Nosta noin 1/4 taikinasta sivuun.
  4. Kaada 3/4 taikinaa piirakkavuokaan ja levitä nuolijalla tai ruokalusikalla suht tasaiseksi kerrokseksi, kuitenkin litistämättä taikinaa. Taikina saa olla vähän tahmeaa. Ripottele päälle raparperipalat ja halutessasi vähän sokeria (itse jätin sokerin tässä vaiheessa pois ja piirakan happamuus oli meidän porukan makuun hyvä näin).
  5. Levitä raparperikerroksen päälle varovasti maidotonta vaniljarahkaa.
  6. Murustele pinnalle loput taikinasta. Käytä tarvittaessa kahta teelusikkaa. Paista noin tunti uunin keskitasolla. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua – jos maltat 😀

Entäs ravitsemuspuoli?

PS. Ohessa vielä reseptin ravintoainelaskelma. Sen tarkoituksena on havainnollistaa vegaanisen ruoan ravintoainesisältöjä, kuten rasvahappokoostumusta, proteiini- ja mineraalipitoisuksia. Eli murtaa vegaaniseen ruokaan liittyviä myyttejä ja uskomuksia, kuten klassinen vegaanien proteiinin saantiin liittyvä myytti. Laskelman tarkoituksena ei ole toimia kalorilaskurina painonhallinnassa (tai vastaavana), koska kalorien ”kyttääminen” ei tutkitusti ole kovin hyvä tapa lähestyä ruokaa. Terveelliseen syömiseen kuuluu rento, salliva suhtautuminen ja monipuolinen ruoka, jota välillä höystetään herkuilla tai muilla sattumilla.

Ravintoarvot per pala (jos piirakka jaetaan kahdeksaan palaan) 
Energia279 kcal
Hiilihydraatti39 g
kuitu2 g
Rasva10 g
tyydyttyneet rasvahapot2 g
kertatyydyttymättömät rasvahapot5 g
monityydyttymättömät rasvahapot3 g
Proteiini7 g
  Saantisuositus/vrk
Kalsium250 mg800mg
Rauta1,1 mg9/15*mg
Sinkki0,5 mg7/9**mg

* hedelmällisessä iässä olevat naiset
** vegaanien suositus on 25-30 % muita korkeampi, eli noin 9 mg



Katso myös:


Saattaisit myös pitää