You are currently viewing Vegaaninen vaniljakastike (V, G)
Ihana vegaaninen vaniljakastike!

Vegaaninen vaniljakastike (V, G)

Ai että kun on hyvää ja ihanan vaniljaista! Kokeilin tehdä vegaanista vaniljakastiketta ja pakko sanoa että oli kyllä todella helppoa! Aikaa meni korkeintaan viisi minuuttia. Vegaaninen vaniljakastike on maidoton, munaton, halutessasi myös gluteeniton ja viljaton resepti. Kaiken lisäksi helppo ja nopea valmistaa.

Vinkki! Samalla ohjeella saa myös tehtyä vaniljavanukasta, kunhan lisäät käytetyn maissijauhojen määrää 🙂 slurps!

 

Vegaaninen vaniljakastike (V, G)

  • 3 dl kasvismaitoa (käytin kaurajuomaa)
  • (tilkka kaurakermaa)
  • 5 cm pala vaniljatankoa tai 1 tl vaniljajauhetta
  • sokeria maun mukaan, enintään 1 dl
  • (sitruunamehua)
  • 2 rkl maissijauhoja + tilkka kylmää vettä
  1. Mittaa kasvismaito kattilaan. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet ulos veitsen kärkeä apuna käyttäen. Lisää siemenet ja tanko kattilaan. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.
  2. Lisää sokeri ja tarkista makeus. Tarvittaessa voit tasapainottaa makua muutamalla teelusikallisella sitruunamehua. Kiehauta.
  3. Sekoita maissijauhot vesitilkkaan. Valuta ohuena nuorana samalla sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa ja nosta pois liedeltä jäähtymään. Nauti!

 

Minä tarjoilin vaniljakastikken raparperiruutujen kanssa, mutta se sopii hyvin moneen muuhunkin, kuten kaurapaistokseen ja makean piirakan kaveriksi. 🙂

Vegaaninen, maidoton ja munaton vaniljakastike
Ihana vegaaninen vaniljakastike!

 

Tiesitkö tämän vaniljasta?

  • Vaniljakasvi kuuluu heimoon Orchidaceae, sukuun Vanilla. Eli kyseessä on orkideakasvin osa
  • Leivonnassa ja mausteena käyttämämme osa vaniljasta on kasvin hedelmä, joka voi kasvaa jopa 15-20 cm pituiseksi
  • Vaniljan sadonkorjuun jälkeisen valmistusprosessiin kuuluu neljä vaihetta:
    • palkokudoksen tappaminen, joka käynnistää kypsymisreaktion
    • hikoilu, jolloin nesteitä haihtuu, aromeja muodostuu ja palon väri muuttuu ruskeaksi
    • kuivaaminen, jolloin nestettä haihtuu paljon, kuori kuivuu ja aromit jäävät sen sisälle
    • sekä viimeisenä käsittely. Tässä puoli vuotta kestävässä vaiheessa aromiaineet kehittyvät
  • Vanilja on maailman toiseksi kallein mauste. Ainoastaan sahrami on kalliimpi
  • Etelä-Amerikkalaisen mytologian mukaan vaniljakasvi sai alkunsa kun jumalatarprinsessa Xanat karkasi metsään kuolevaisen rakastajansa kanssa. Pari saatiin kiinni ja tapettiin. Tarun mukaan kasvi alkoi kasvamaan siinä, missä heidän verensä kosketti maata

Toivottavasti tästä ohjeesta on sinulle yhtä paljon iloa kuin minullekin!

 

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo


Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Katso voisiko kurssimme Värikäs arki, Kahvipöydän herkut (suolaista ja makeaa leivontaa) tai Vegaanin joulupöytä olla jotain sinulle?

 

Tällä artikkelilla on 13 kommenttia

  1. sat

    Liian tuhtia ja mun kasvimaidosta tuli sellainen läpikuultava vanjian makuinen klimppi. Pelastin tilanteen kaatamalla kasvikermaa 1 dl joukkoon.Vieläkin aika tukevaa.

    1. sat

      soijajauholla tulee parempi vanilijakastike, en tee tätä toiste

      1. Ruokailo

        Kiitos vinkistä, pitääpä joskus kokeilla sitäkin. Tähän asti se on toiminut hyvin suolaisen piirakan ”munamaidossa”, joten miksei vaniljakastikkeessakin.

    2. Ruokailo

      Kiitos kommentista. Ikävä kuulla että kastikkeesi epäonnistui. Tällä ohjeella ei suinkaan ole tarkoitus tulla ”läpikuultavaa klimppiä” kuten kuvailet, vaan tasapaksu, hieman vaniljavanukasta nestemäisempi kastike – sellainen joka imeytyy vähän piirakanpalaseen, muttei läheskään kokonaan. Meillä tämä on luottokastike, joka on onnistunut joka kerta – pari perusasiaa tosin on hyvä olla kunnossa.

      Tärkkelyksillä suurustaessa kannattaa olla tarkkana ettei anna seoksen kiehua (saostaminen tulee lopettaa viimeistään ensimmäisen pulpahduksen kohdalla), sillä silloin kastikkeesta tulee helposti liian paksua. Muut yleisimmät syyt kastikkeiden klimppiintymiseen ovat liian kuuma keittolevy, liian iso määrä tärkkelystä (resepteissä käytetyt talousmitat tarkoittavat siloitettuja mittoja) sekä liian suuri nesteen haihtuminen keittämisen aikana (yleensä jos käyttää tavallista kattilaa kastikekattilan sijaan tai jos kattila on liian pitkään kuumalla liedellä). Lisäksi kasvimaidoissa on eroja, joten käytetty merkki ja pääraaka-aine voivat vaikuttaa hieman lopputulokseen.

      Olipas kekseliästä käyttää kasvikermaa kastikkeesi pelastamiseen! 🙂

Vastaa