You are currently viewing Vegaaninen vaniljakastike (V, G)
Ihana vegaaninen vaniljakastike!

Vegaaninen vaniljakastike (V, G)

Ai että kun on hyvää ja ihanan vaniljaista! Kokeilin tehdä vegaanista vaniljakastiketta ja pakko sanoa että oli kyllä todella helppoa! Aikaa meni korkeintaan viisi minuuttia. Vegaaninen vaniljakastike on maidoton, munaton, halutessasi myös gluteeniton ja viljaton resepti. Kaiken lisäksi helppo ja nopea valmistaa.

Vinkki! Samalla ohjeella saa myös tehtyä vaniljavanukasta lisäämällä maissijauhojen määrää 🙂 slurps!

Vegaaninen vaniljakastike (V, G)

 • 3 dl kasvismaitoa (käytin kaurajuomaa)
 • (tilkka kaurakermaa)
 • 5 cm pala vaniljatankoa tai 1 tl vaniljajauhetta
 • sokeria maun mukaan, enintään 1 dl
 • (sitruunamehua)
 • 2 rkl maissijauhoja + tilkka kylmää vettä (myös maissitärkkelys toimii)
 1. Mittaa kasvismaito kattilaan. Puolita vaniljatanko ja kaavi siemenet ulos veitsen kärkeä apuna käyttäen. Lisää siemenet ja tanko kattilaan. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti kannen alla.
 2. Lisää sokeri ja tarkista makeus. Tarvittaessa voit tasapainottaa makua muutamalla teelusikallisella sitruunamehua. Kiehauta.
 3. Sekoita maissijauhot vesitilkkaan. Valuta ohuena nuorana samalla sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa ja nosta pois liedeltä jäähtymään. Nauti!

Minä tarjoilin vaniljakastikken raparperiruutujen kanssa, mutta se sopii hyvin moneen muuhunkin, kuten kaurapaistokseen ja makean piirakan kaveriksi. 🙂

Vegaaninen, maidoton ja munaton vaniljakastike
Ihana vegaaninen vaniljakastike!

Tiesitkö tämän vaniljasta?

 • Vaniljakasvi kuuluu heimoon Orchidaceae, sukuun Vanilla. Eli kyseessä on orkideakasvin osa
 • Leivonnassa ja mausteena käyttämämme osa vaniljasta on kasvin hedelmä, joka voi kasvaa jopa 15-20 cm pituiseksi
 • Vaniljan sadonkorjuun jälkeisen valmistusprosessiin kuuluu neljä vaihetta:
  • palkokudoksen tappaminen, joka käynnistää kypsymisreaktion
  • hikoilu, jolloin nesteitä haihtuu, aromeja muodostuu ja palon väri muuttuu ruskeaksi
  • kuivaaminen, jolloin nestettä haihtuu paljon, kuori kuivuu ja aromit jäävät sen sisälle
  • sekä viimeisenä käsittely. Tässä puoli vuotta kestävässä vaiheessa aromiaineet kehittyvät
 • Vanilja on maailman toiseksi kallein mauste. Ainoastaan sahrami on kalliimpi
 • Etelä-Amerikkalaisen mytologian mukaan vaniljakasvi sai alkunsa kun jumalatarprinsessa Xanat karkasi metsään kuolevaisen rakastajansa kanssa. Pari saatiin kiinni ja tapettiin. Tarun mukaan kasvi alkoi kasvamaan siinä, missä heidän verensä kosketti maata

Toivottavasti tästä ohjeesta on sinulle yhtä paljon iloa kuin minullekin!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo


Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Katso voisiko kurssimme Värikäs arki, Kahvipöydän herkut (suolaista ja makeaa leivontaa) tai Vegaanin joulupöytä olla jotain sinulle?

Tällä artikkelilla on 8 kommenttia

 1. sat

  Liian tuhtia ja mun kasvimaidosta tuli sellainen läpikuultava vanjian makuinen klimppi. Pelastin tilanteen kaatamalla kasvikermaa 1 dl joukkoon.Vieläkin aika tukevaa.

  1. sat

   soijajauholla tulee parempi vanilijakastike, en tee tätä toiste

   1. Ruokailo

    Kiitos vinkistä, pitääpä joskus kokeilla sitäkin. Tähän asti se on toiminut hyvin suolaisen piirakan ”munamaidossa”, joten miksei vaniljakastikkeessakin.

  2. Ruokailo

   Kiitos kommentista. Ikävä kuulla että kastikkeesi epäonnistui. Tällä ohjeella ei suinkaan ole tarkoitus tulla ”läpikuultavaa klimppiä” kuten kuvailet, vaan tasapaksu, hieman vaniljavanukasta nestemäisempi kastike – sellainen joka imeytyy vähän piirakanpalaseen, muttei läheskään kokonaan. Meillä tämä on luottokastike, joka on onnistunut joka kerta – pari perusasiaa tosin on hyvä olla kunnossa.

   Tärkkelyksillä suurustaessa kannattaa olla tarkkana ettei anna seoksen kiehua (saostaminen tulee lopettaa viimeistään ensimmäisen pulpahduksen kohdalla), sillä silloin kastikkeesta tulee helposti liian paksua. Muut yleisimmät syyt kastikkeiden klimppiintymiseen ovat liian kuuma keittolevy, liian iso määrä tärkkelystä (resepteissä käytetyt talousmitat tarkoittavat siloitettuja mittoja) sekä liian suuri nesteen haihtuminen keittämisen aikana (yleensä jos käyttää tavallista kattilaa kastikekattilan sijaan tai jos kattila on liian pitkään kuumalla liedellä). Lisäksi kasvimaidoissa on eroja, joten käytetty merkki ja pääraaka-aine voivat vaikuttaa hieman lopputulokseen.

   Olipas kekseliästä käyttää kasvikermaa kastikkeesi pelastamiseen! 🙂

 2. Jaana

  Tein vaniljakastiketta Valion kaurajuomasta suunnilleen samalla neste-suuruste -suhteella kuin on ohjeessasi. Ensin vaniljakastike oli aivan liian paksua. Lisäsin siihen kaurajuomaa niin että siitä tuli sopivaa. Kun kastike jäähtyi kylmäksi, se oli aivan lirua. Kuten kirjoititkin yläpuolella, niin kasvimaidoissa on eroja ja lisäksi se käyttäytyy vaniljakastikkeessa aivan erilailla kuin maito.

  1. Ruokailo

   Hei Jaana,

   Kiitos kommentista. Kuulostaapa todella kummalliselta, että kastikkeesta tuli lopulta lirua. Joihinkin kaurajuomiin saatetaan lisätä mm. stabiloivia ja emulsifioivia aineita, jotka voisivat mahdollisesti aiheuttaa tuon. Myös tärkkelysten välillä on eroa miten paljon ne kestävät lämpötilojen vaihtelua, mikä voisi myös selittää kyvyn olla sitomatta nestettä.

 3. Ulla

  Miten tähän käytetään maissijauhoa? Minä käytin tähän maissitärkkelystä eli Maizenaa. Ei tätä saa maissijauholla valmistaa, varmasti tulee klimppisoppaa. Maissitärkkelyksellä tuli erinomaista vegaanista vaniljakastiketta. Kiitos kivasta ohjeesta, mutta pitäisikö tuohon ohjeeseen vaihtaa maissijauhon sijalle maissitärkkelys.

  1. Ruokailo

   Hei Ulla,

   Kiitos kommentista. Kiva kuulla, että sait erinomaisen kastikkeen. 🙂 Ohje on kehitetty juurikin maissijauhoilla, eikä siitä ole tullut klimppistä vaan kuvan mukaista sileää. Uskon, että maissitärkkelykselläkin varmasti tulee hyvä, sillä maissijauhotkin ovat lähes kokonaan tärkkelystä. Voin lisätä ohjeeseen, että maissitärkkelystäkin voi käyttää. 🙂

Vastaa