Nyt on rustiikkia ruokaa! Olin viime viikonloppuna maallamme tekemässä puutarhatöitä ja mukaan tarttui ihanaa maa-artisokkaa. Koska maa-artisokkien kuoriminen kuuluu minulla vähiten mieluisiin keittiöaskareisiin, päätin kypsentää ne paahtamalla kuorineen. Tästä jalostin ne kahdeksi ruoaksi, joissa kummassakin maa-artisokkien pehmeys pääsi oikeuksiinsa. Lopputuloksena paahdetut maa-artisokat basilikamajoneesi-dipin kanssa, sekä keitto paahdetusta maa-artisokasta.
Paahdetut maa-artisokat ja basilikamajoneesi (V, G)
Paahdetut maa-artisokat
500 g maa-artisokkaa
loraus öljyä
ripaus suolaa
- Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjaa käyttäen. Halkaise isoimmat, niin että sinulla on suunnilleen saman kokoisia maa-artisokan palasia. Laita palaset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja suola.
- Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä tai uunivuoassa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Kypsyyttä voit kokeilla esimerkiksi haarukalla.
Basilikamajoneesi
1 dl makeuttamatonta soijajuomaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl viinietikkaa
2 dl rypsiöljyä tai muuta miedon makuista öljyä
ruukku basilikaa
(sitruunamehua)
(sitruunan kuoriraastetta)
Vinkki! Osan öljystä voit korvata aromikkaalla kylmäpuristetulla rypsiöljyllä
Basilikamajoneesin voit tehdä tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Minun majoneesi valmistui tehosekoittimella.
Ohje:
- Yhdistä soijajuoma, suola sekä viinietikka teho- tai sauvasekoittimen kulhossa. Laita kone pyörimään, lisää muutama tippa öljyä ja anna pyöriä kunnes seos on emulgoitunut (eli öljy on sekoittunut nesteeseen niin, että koostumus on paksumpi eikä vetinen).
- Lisää loput öljystä muutamassa osassa. Lisää basilika ja halutessasi sitruunamehua ja/tai sitruunan kuoriraastetta.
Vinkki! Kokeile basilikamajoneesia vegaanisena levitteenä leivän päällä!
Tiesitkö tämän maa-artisokasta?
- Maa-asrtisokka sisältää runsaasti hiilihydraattia nimeltä inuliini
- Inuliinillä on havaittu olevan prebioottisia vaikutuksia, eli se edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suoslistossa, tarkemmin maitohappobakteereihin kuuluvien Bifidobakteerien kasvua
- Koska inuliini kulkeutuu ruoansulatuksen läpi suolistoon lähes muuntumattomana, saattaa se suurissa sekä siihen tottumattomalle pienemmissä määrissä nautittuna aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Tästä johtuen maa-artisokkaa ei kannata kerralla nauttia kovin suuria määriä
- Maa-artisokan lisäksi inuliinia löytyy muun muassa parsasta, sikurista, valkosipulista, sipulista ja purjosta
Paahdettu maa-artisokkakeitto (V, G)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 perunaa
500-1000 g paahdettua maa-artisokkaa
0,5 kasvisliemikuutio
2 dl kaurakermaa (käytin Plantia)
öljyä paistamiseen
vettä
suolaa
mustapippuria
(loraus valkoviiniä tai pari ruokalusikallista kuivaa sherryä)
Paahdettuna maa-artisokka tuo muuten pehmeään ja eleganttiin maa-artisokkakeittoon kevyttä pähkinäisyyttä. Lisäksi kuoret antavat keitolle tavallista tummemman värin.
- Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja paloittele perunat, kuori tarvittaessa.
- Kuullota sipuleita kattilanpohjalla öljyssä keskilämmöllä, kunnes ovat kauniin läpikuultavia. Varo polttamasta valkosipulia. Lisää perunanpalaset, liemikuutio, maa-artisokat ja vettä sen verran, että maa-artisokat juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua 15 min, tai kunnes perunanpalaset alkavat pehmetä. Tällä aikaa voit valmistaa persiljaöljyn.
- Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kasvisrasvavalmiste sekä halutessasi viini, anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Tarjoile esimerkiksi maalaisleivän ja pähkinä- tai persiljaöljyn kanssa.
Persiljaöljy (V, G)
Nippu persiljaa
2 tl sitruunamehua
0,5 tl agavesiirappia tai sokeria
0,75-1 dl öljyä
(ripaus suolaa)
- Soseuta kaikki ainekset monitoimikoneessa, tehosekoittimella tai hyvällä sauvasekoittimella hienon hienoksi. Tarjoile esimerkiksi keiton, pizzan tai leipien päälle ripoteltuna.
Toivottavasti maistuu!
Lämmöllä,
Charlotta