Hyydytetty vegaaninen juustokakku (V, muok. G)
hyydytetty vegaaninen juustokakku

Hyydytetty vegaaninen juustokakku (V, muok. G)

Pidin toissapäivänä toimistopäivää Kaupunkiolohuone Kohtauksen yhteistoimistossa ja innostuin paikan kannustavasta meiningistä jakamaan kanssanne tämän moneen taipuvan ja helpon vegaanisen hyydytetyn juustokakun perusohjeen sekä vinkkejä ohjeen muokkaamiseen. Kakku syntyy nopeasti ja reseptiä on helppo muunnella oman maun tai tilaisuuden mukaan. Perusohjeella kakun täytteestä tulee aika tuhti, sillä suklaa toimii kakun jähmettäjänä. Tästä syystä päälle kannattaa varata jotain raikasta, ellet sitten halua ihan överimässäilykakkua 🙂

Tällä ohjeella valmistuu pieni, halkaisijaltaan noin 17 cm kakku. Jos haluat ison halkaisijaltaan 23-25 cm kakun tarvitset keksejä 200 g ja täytteen määrä kannattaa tuplata. Perusohjeen jälkeen löydät vinkit ja ideat kakun muunteluun esimerkiksi gluteenittomaksi tai FODMAP-ruokavalioon soveltuvaksi.

Tämä resepti on maidoton, munaton, pähkinätön, vegaaninen, helposti muokattavissa gluteenittomaksi, viljattomaksi ja soijattomaksi. Leipominen tehdään ilman uunia.

vegaaninen hyydytetty juustokakku raaka-aineet
Helppo kakku syntyy nopeasti muutamasta raaka-aineesta.

Kakku sopii hyvin esimerkiksi vapun brunssipöytään ja miksei piknikillekin: kuljeta kakku irtopohjavuoassaan ja perillä voit koristella kakun vaikka ananaskirsikoilla,  rengasreuna pois ja simsalabim, edessäsi on pikniktarjoilujen kuningatar. Toivottavasti maistuu!

Hyydytetty vegaaninen juustokakku (V, muok. G)

Valmistusaika 30 min + hyytyminen

Pohja:
150 g Oreoita
50 g maidotonta margariinia

Täyte:
2,5 dl Alpro vispiä
150 g Oatly PåMackan -levitettä
100 g maidotonta tummaa suklaata

Päälle:
Marjoja

Ohje:

  1. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Murskaa keksit esimerkiksi laittamalla ne pakastepussin sisään ja hienonna kaulimella. Murusten koon voit päättää mieltymystesi mukaan.
  2. Sulata margariini ja sekoita kulhossa keksimurskan joukkoon. Painele keksimassa ruokalusikan avulla tasaisesti irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle.
  3. Vaahdota soijavispi tukevaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja vatkaa se hyvin kasvistuorejuuston joukkoon. Vatkaa suklaasekoitus vaahdotetun soijavispin kanssa tasaiseksi vaahdoksi.
  4. Nostele täyte keksipohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin hyytymään. 1-2 tuntia riittää moussemaiseen tulokseen, mutta voit hyvin antaa kakun jähmettyä pidempäänkin.
  5. Koristele marjoilla.

Tämä on siitä ihana ohje, että tämä on helppo ja nopea valmistaa, onnistuminen on taattua enkä ole vielä törmännyt sellaiseen ihmiseen, joka ei tästä tykkäisi. Lisäksi reseptiä voi varioida loputtomiin! 🙂

maidoton juustokakku
Tässä kakku tehty perusohjeen mukaisesti. Lisäsin siihen suklaareunukset, koska levystä jäi täytteen valmistamisen jälkeen pari suklaariviä käyttämättä 🙂

Tässä kootut vinkit reseptin muokkaamiseen:

Millä tehdä pohja?

  • Margariinin tilalla voit täytekeksien kanssa käyttää hedelmä- tai marjasosetta 50 g
  • Täytekeksien tilalla voit käyttää Digestive- tai kaurakeksejä. Käytä tällöin keksimassan kosteuttamiseen 125 g sosetta tai 75 g maidotonta margariinia
  • Gluteenittoman pohjan saat helpoiten käyttämällä gluteenittomia keksejä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä raakakakkupohjan pehmeistä taateleista ja pähkinöistä/manteleista, mausta vaikka kanelilla. Pohjaksi sopii myös gluteeniton mutakakkupohja tai mantelijauhoista valmistettu mantelikakkupohja
  • Joulun alla (ja miksei muutenkin) pohjan voi tehdä piparkakuista ja margariinista. Mausta jouluisilla mausteilla, esimerkiksi pomeranssilla ja kanelilla
  • Herkkusuille ja suklaan ystäville olen yleensä tehnyt vegaanisen mutakakkupohjan

Mitä laittaa täytteeksi?

  • Muta- tai mantelikakkupohjan olen paistanut uunivuoassa ja tämän jäähdyttyä leikannut sen käytettävän kakkuvuoan muotoon. Taikinasta ylijääneet palat olen paloitellut ja lisännyt sattumiksi täytteen sekaan. Mutakakkupohjan kanssa olen yleensä käyttänyt valkosuklaata täytteen jähmettämiseen, jolloin täytteestä tulee mutakakkuisten sattumien myötä vähän stracciatella-jäätelöä muistuttava ihanuus
  • Täytteeseen voi lisätä muitakin sattumia tuomaan jännittävyyttä tai toisenlaista suutuntumaa. Kokeile vaikka jotain näistä: keksimurua, marjoja tai hedelmäpaloja, marja-, kinuski-, tai lakritsikastiketta raitoina, vegaanisia vaahtokarkkeja, marenkeja, krokanttia, pähkinämurskaa, pikakahvimuruja ym.. Mikä ikänä sopiikaan kakkusi makumaailmaan.
  • Täytemassassa voit PåMackanin tilalla käyttää vegaanisia vanukkaita/rahkoja/jogurtteja tai soijatuorejuustoa kuten Tofuttia. Jos käyttämäsi valmiste on nestemäinen lisää suklaan määrää. Täytteestä tulee hyvä myös pelkällä soijavispillä ja suklaalla. PåMackan ei ole täysin gluteenitonta
  • Kokeile jakaa keskenään sekoitettu soijavispi-PåMackan-massa kahtia, lisää osiin erilaiset makuaineet niin saat kakkuusi kaksi täytekerrosta. Makua saa esimerkiksi vegaanisista likööreistä, aromiaineista, hedelmä- ja marjapyreistä, maapähkinävoista, kahvista tai tuoreesta mintusta
  • Soijavispin tilalla voit käyttää vastaavia kauravalmisteita tai jääkaapissa kovetettua ja sitten vatkattua kookoskermaa.
  • Vegaaninen suklaa on kätevä hyydytin ja nyrkkisääntönä voi pitää mitä nestemäisempi täyte muuten, sitä enemmän suklaata tarvitset jähmettymiseen. Toinen nyrkkisääntö on mitä vaaleampaa suklaata käytät, sitä enemmän tarvitset sitä. Valkosuklaata kannattaakin käyttää 170 g jos vispiä on 2,5 dl
  • Kevyemmän kakun hyydyttämiseen voit suklaan tilalla käyttää esimerkiksi Vegegeliä tai agar-agarjauhetta. Hyydytysaine pitää tällöin kuumentaa nesteeseen sekoitettuna. Nesteenä voit käyttää esimerkiksi marjasosetta, kahvia tai kookosmaitoa. Noudata tarkoin valitsemasi hyydytysaineen annostusta ja käyttöohjeita.

Millä kakun voi koristella?

  • Kakun päälle et tarvitse välttämättä mitään ja voit kakkusi makumaailmasta riippuen tarjota sen kirpakan marjamelban tai lemon curd-tyylisen sitruskastikkeen kanssa
  • Kokeile hedelmiä tai marjoja. Jos käytät happamia pakastemajoja kuten puolukoita tai karpaloita voit nopeasti tehdä niistä makeampia ja näyttäviä lumimarjoja ravistelemalla niitä muovipussissa tomusokerin kanssa
  • Hedelmien ja marjojen päälle voit tehdä vegaanisen kiilteen hyytelösokerilla
  • Päälle voit myös tehdä ganachen, valutella suklaata reunoja pitkin, tehdä suklaa-/sokerimassakoristeita, koristella kekseillä, karkeilla, pähkinöillä, kanelitangoilla, tähtianiksilla, kaakaojauheella, tomusokerilla jne.
  • Voit myös tehdä sileän kiillekerroksen glögistä, hedelmä-/marjapyreestä tai vahvasta mehusta yhdessä agar-agarjauheen tai Vegegelin kanssa.
  • Päälle voit pursotella vegaanista moussea tai vispiä. Voit täytteen valmistusvaiheessa ottaa osan täytteestä sivuun ja säästää myöhempiä pursotuksia varten.
  • Reunat voit koristella esimerkiksi kekseillä, suklaapitsireunuksella, suklaalastulla tai vuoraamalla kakkuvuoan reunat viipaloiduilla mansikoilla, karambolalla tai muulla kivan näköisellä hedelmällä ennen täytemassan lisäämistä vuokaan.

Listan vegaaniseen leivontaan soveltuvista raaka-aineista löydät kätevästi Vegaanituotteet-sivustolta. Lisää vinkkejä vegaaniseen leivontaan saa myös Vegaanisen leivonnan kurssilla, jossa perehdytään vegaanisen leivonnan perusteisiin ja tekniikoihin.

Lue lisää vegaanisen leivonnan kurssista

Vegaanisen kakun voi tehdä monella tapaa – vain mielikuvituksesi on rajana.
Toivon sinulle paljon iloa ja onnistumisia leivontaan!

Charlotta / Ruokailo

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

Vastaa