Näihin kekseihin jää koukkuun! Ihanan rapsakka, paahteinen ja ehkä hieman popcornmainen maku saa haluamaan lisää. Onneksi siemenkeksit ovat ravintosisällöltään järkeviä ja helposti tehtyjä. Keksit maistuvat sellaisenaan välipalana tai naposteltavana, tai vaikka itsetehdyn cashewpähkinä-chèvren kanssa.
Muista kuitenkin Ruokaviraston suositus syödä korkeintaan 2 rkl öljykasvien siemeniä päivässä lajeja vaihdellen, eli 200-250 grammaa viikossa tai keskimäärin 30 grammaa päivässä. Suositus alle kouluikäisille on 1 rkl eli 6-8 grammaa vuorokaudessa, niiden sisältämien raskasmetallien, kuten nikkelin, alumiinin ja kadmiumin takia. Imeväisikäisen ruokavaliossa siemeniä ei käytetä lainkaan, mutta pähkinöitä, mantelia ja maapähkinää on suotava käyttää, esimerkiksi jauheiden ja tahnojen muodossa. Siemenöljyjen (esimerkiksi pellavansiemenöljy) raskametallimäärät ovat huomattavasti pienemmän kuin itse siemenillä, joten niiden käyttöön ei liity vastaavia rajoituksia.
Mikä on öljykasvin siemen eli öljysiemen?
Öljysiemeniksi lasketaan auringonkukansiemen, chiansiemen, hampunsiemen, kurpitsansiemen, pellavansiemen, pinjansiemen, seesaminsiemen ja unikonsiemen.
Tämä resepti on maidoton, gluteeniton, munaton, vegaaninen, pähkinätön, soijaton ja muokattaessa viljaton.
Koukuttavan hyvät siemenkeksit (V, G)
2,25 dl erilaisia ja erikokoisia siemeniä (minä käytin 0,75 dl auringonkukan-, 0,75 dl pellavan- ja 0,75 dl kurpitsansiemeniä)
2 dl maissijauhoja*
2,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
- Sekoita siemenet ja jauhot keskenään kulhossa. Lisää kiehuva vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi.
- Kaada massa leivinpaperin päälle ja aseta sen päälle toinen leivinpaperi. Kauli massa tasaiseksi uunipellin kokoiseksi levyksi leivinpaperien välissä (katso edeltävä kuva). Poista päällimmäinen paperi ja ripottele siemenlevyn päälle suolaa, jos haluat (oli hyvää ilmankin). Leikkaa ruudukko, jotta saat haluamasi kokoiset keksit. Nosta koko levy uunipellille.
- Kypsennä 150 asteessa noin tunnin ajan. Nauti!
*Viljaton muokkaus: Käytä perunajauhoja maissijauhon tilalla.
Vinkki! Jos leikkaat isompia paloja saat siemennäkkileipää. 🙂
Tiesitkö, että auringonkukan-, kurpitsan-, pellavan- ja hampunsiemeniä saa kotimaisena?
Hyviä herkkuhetkiä!
Lämmöllä,