You are currently viewing Sellericarpaccio merileväkaviaarilla (V, G)
Sellericarpaccio merileväkaviaarilla on hienostuneen makuinen, juhlava ja vegaaninen alkuruoka esimerkiksi Pääsiäispöytään.

Sellericarpaccio merileväkaviaarilla (V, G)

Sellericarpaccio merileväkaviaarilla on juhlava, täysin kasvipohjainen, eli vegaaninen alkuruoka esimerkiksi pääsiäisen tai uuden vuoden aaton illalliselle. Maku on hienostunut ja annokset helppo tehdä, vaikka ovatkin näyttäviä. Pääsiäisenä tarjoaisin tätä kylmänä alkuruokana, jota seuraa lämmin alkuruoka. Se voisi olla esimerkiksi parsaa hollaindaise tai keväinen, pehmeä sosekeitto maukkailla höysteillä.

Resepti on saanut inspiraatioita ravintoloiden carpaccioannoksista, jotka ovat usein liha- ja kalapainotteisia. Tuumasin, että miksi sitä ei voisi yhtä hyvin tehdä kasvisruokana? Muutama vegecarpaccion ohje löytyikin, esimerkiksi tämä rucolalla höystetty punajuuricarpaccio sekä limellä maustettu kesäkurpitsacarpaccio (joka onnistuu pienin muokkauksin myös vegaanisena).


Mitä merileväkaviaari on?

Merileväkaviaaria on ulkonäöltään, maultaan ja koostumukseltaan mätiä muistuttava elintarivke. Se on mätiä huomattavasti edullisempaa, sen säilyvyys on parempi eikä se sisällä mädin tapaan kolesterolia. Olet todennäköisesti syönyt sitä ravintoloissa ja esimerkiksi Ruotsin  tai Tallinnan laivan buffetissa, tietoisesti tai et. Sitä saa Suomessa mustana, punaisena ja keltaisena. Ruotsista ja USA:sta löytyy eksoottisempia, esimerkiksi sitruunalla tai wasabilla maustettuja vaihtoehtoja. Ruokakaupoissa se löytyy usein samasta kylmäkaapista kuin sillipurkit ja muut kalaruoat. Käytä sitä kaikkeen mihin käyttäisit mätiä, esimerkiksi sushiin, skagenröraan tai uuniperunan merelliseksi täytteeksi.

Resepti on laktoositon, maidoton, kananmunaton, vegaaninen, gluteeniton, ilman pähkinää, sekä tarpeen mukaan soijaton tai viljaton.


Sellericarpaccio merileväkaviaarilla (V, G)

Neljä annosta. Valmistusaika noin 20 minuuttia.

400 g    selleriä
1 rkl       oliiviöljyä
1/4        punasipulia
50 g      merileväkaviaaria, esimerkiksi punaista tai mustaa
0,5 dl   kasvipohjaista fraichea, esimerkiksi Suomessa valmistetut Friendly Vikings Sour Oat (kaurapohjainen, gluteeniton) tai Planti Cooking Fraiche (soijapohjainen, gluteeniton)

Tarjoiluun

kourallinen tilliä
mustapippuria myllystä
(sitruunaviipaleita)


Ohje

  1. Kytke uuni 200 asteeseen. Kuori selleri. Viipaloi ohuiksi siivuiksi esimerkiksi mandoliinilla, juustohöylällä tai terävällä veitsellä leikaten.
  2. Nosta selleriviipaleet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kääntele öljyssä. Levitä viipaleet tasaisesti pellille ja paahda uunin keskitasossa noin 15 minuuttia – varo paahtamasta liikaa. Hienonna punasipuli.
  3. Levitä jäähtyneet selleriviipaleet ohueksi kerrokseksi neljälle tavallisen kokoiselle lautaselle. Ripottele päälle hienonnettu punasipuli sekä teelusikalla muutama nokare kasvifraichea ja merileväkaviaaria.
  4. Koristele tillilllä ja rouhaise päälle kevyesti mustapippuria. Tarjoile halutessasi sitruunaviipaleen kera. Nauti hyvässä seurassa.
 

Vastaa