Talvisin mieleni tekee usein paksuja ja lämmittäviä ruokia, joten kokkasin meille papuchiliä. Lisukkeeksi en tällä kertaa kelpuuttanut perus keitettyä riisiä tai tortilloja, vaan halusin jotain hieman erikoisempaa, niinpä päädyin tekemään, aih niin ihanaa, aromaattista riisiä!
Aromaattisesta riisistä tuli niin hyvää, että voisin syödä pelkästään sitä ilman sen kummempia kastikkeita (..ja jos olen ihan rehellinen niin muutama lusikallinen taisikin upota suoraan suuhun).
Resepti on munaton, maidoton, gluteeniton, pähkinätön, soijaton ja vegaaninen.
Terveellisyys ja eettisyys
Ravitsemustieteilijänä olen todella tarkka siitä, kutsunko jotain syötävää terveelliseksi vai en, sillä kaikki riippuu kokonaisuudesta ja siihen vaikuttaa aina todella moni tekijä, kuten tästä lihavuuteen liittyvästä kuviosta käy ilmi. Asiat ovat harvoin mustavalkoisia ja herkuilla on myös paikkansa: sokerisen rasvainen korvapuustikin voi tietyissä tilanteissa olla terveellinen. Tässä kokkaamistani ruoista uskallan kuitenkin käyttää yleispätevästi nimitystä terveellinen. Kaakaon ja riisin eettisyys on sitten asia erikseen: Olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että ostamani kaakaon (ja suklaan) pitää vähintään olla sertifioitua, jottei sen valmistuksessa ainakaan olisi käytetty lapsityövoimaa. Ja tietenkin maidotonta. Riisiä ostan harvoin ja kun ostan, pitää sen olla vähintään Reilua (sekä täysjyvää, vaikkei sillä ole mitään tekemistä eettisyyden kanssa). Kaali- ja laatikkoruoissa sekä ohratossa (=risotto, mutta ohrasta) käytän riisin tilalla suomalaista täysjyväohraa.
Noni. Sitten resepteihin.
Papuchili (V, G)
4 annosta. Valmistusaika 40 min.
- 400 g / 6 dl / 2-3 tlk kypsiä ruskeita/mustia/punaisia papuja (käytin Adzukeja, jotka olin kypsentänyt edellisenä päivänä)
- 250-500 g bataattia
- 2 rkl (rypsi)öljyä
- 1 sipuli tai punasipuli
- 1 rkl kuminansiemeniä
- 2 rkl kaakaojauhetta
- 2 valkosipulinkynttä
- 1-2 chiliä (maun mukaan)
- 1 punainen paprika
- 1 tlk tomaattimurskaa
- (pari kourallista kirsikkatomaatteja)
- nippu tuoretta korianteria
- (suolaa)
Tarjoiluun: limeä, guacamolea, riisiä tai tortillaa, kasvipohjaista fraichea
Valmistusohje:
- Kuori bataatit, puolita pituussuunnassa ja viipaloi ohueksi. Keitä kypsiksi (15-20 minuuttia) niukassa vedessä niin, että bataatit juuri ja juuri peittyvät.
- Sillä aikaa kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili (ilman siemenkotaa, jos käytät tulista chiliä).
- Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää sipuli ja kuullota. Lisää valkosipuli, mausteet ja chili. Kuullota hetki. Sillä aikaa pese ja suikaloi paprika. Lisää pannulle ja paistele hetki.
- Lisää kypsäksi keitetyt bataatit (säästä keitinliemi!), tomaattimurska, pavut ja halutessasi kirsikkatomaatit. Anna hautua hiljalleen kannen alla 15 minuuttia. Tämän jälkeen murskaa bataatit kastikkeen joukkoon perunasurvinta tai paistinlastaa käyttäen. Notkista tarvittaessa bataattien keitinvedellä, lisää hienonnettu korianteri ja halutessasi suola (minulle tämä upposi ihan ilman suolaa).
Riisin resepti löytyy scrollaamalla alaspäin.
Aromaattinen riisi (V, G)
4 annosta. Valmistusaika 30 min (+ liotus)
- 3 dl riisiä (itse käytin täysjyvää + luomuviljeltyä + Reilun kaupan)
- 2 rkl rypsiöljyä
- sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- ½ kasvisliemikuutio
- kanelitanko
- 1 rkl korianterijauhetta
- 1-2 rkl muita mausteita maun mukaan, esimerkiksi neilikkaa, kardemummaa, kurkumaa, kuminansiemeniä, pippureita..)
- (pieni tomaatti tai muutama kirsikkatomaatti)
- 6 dl vettä
- (tuoretta korianteria hienonnettuna)
Valmistusohje:
- Huuhtele riisi ja liota kylmässä vedessä (mielellään vähintään tunnin).
- Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kuoritut ja hienonnetut sipulit. Kuullota miedolla lämmöllä kunnes sipulit hieman karamellisoituvat.
- Lisää kasvisliemikuutio murusteltuna, kanelitanko, korianterijauhe, sekä muut mausteet. Paistele hetki. Lisää halutessasi kuutioitu tomaatti.
- Lisää riisi. Paistele pari minuuttia. Lisää vesi, peitä kannella ja keitä kypsäksi (noin 20-30 minuuttia lajikkeesta riippuen).
- Nosta kansi ja imppaa kaikkia ihania tuoksuja niin paljon kuin pystyt. Lopuksi voit halutessasi lisätä varsineen hienonnetun tuoreen korianterin. Poista levyltä ja anna vetäytyä hetki.
Vinkki! Jos korianteri ei ole makuusi, voit hyvin korvata korianterijauheen muilla mausteilla.
Muita ruokareseptejä:
Marokkolainen kikhernekeitto (V, G)
Täyteläinen soijabolognese (V, muok. G)
Samettinen punajuurisosekeitto linsseillä (V, G)
Nopeat nokkosletut (V)
Kiinnostaako eettinen ruoka? Haluatko saada lisää reseptejä? Seuraa Ruokailon blogia tai käy tykkäämässä, niin saat ensimmäisenä tietää uusista resepteistä. Kaikki Ruokailon reseptit ovat täysin vegaanisia.