You are currently viewing Kurpitsa-kikhernepata (V, G)
Keltainen kurpitsa-kikhernepata. Tämä maidoton ja vegaaninen herkku maistuu kaikenikäisille.

Kurpitsa-kikhernepata (V, G)

Kokkasin ensimmäisen kerran kurpitsa-kikhernepataa viime syksynä, jolloin reseptin perään kyseltiin paljon. Harmikseni en ehtinyt julkaisemaan sitä silloin. Päätin, että nyt lihattoman lokakuun ja kotimaisen kurpitsasesongin siivittämänä olisi jo korkea aika, että tämäkin resepti näkee päivänvalon muuallakin kuin Värikäs arki-vegaaniruoakurssiin kuuluvassa e-reseptikirjassa. 😀 Kurpitsa-kikhernepata on kerännyt ruokakurssilaisilta kiitosta sen helppoudesta ylipäätään, mutta etenkin siitä, että sen saa kätevästi muokattua myös pienten lasten makuun.

Resepti on saanut inspiraatiota amerikkalaisesta The Stew-ohjeesta, jonka julkaisi alunperin New York Times.

 

Reseptin muokkausvinkit

Oranssien kurpitsojen tilalla ohjeessa voi satokauden mukaan käyttää myös lehtikaalia, pinaattia tai mangoldia.

Potkua voi säädellä omaan (ja perheen) makuun sopivaksi chilin ja inkiväärin määrällä. Pikkuruokailijoita varten reseptin voi käyttää suolana puolikkaan kasvisliemikuution. Aikuinen voi halutessaan lisätä suolaa erikseen omaan annokseensa tai chilikastiketta, jos haluaa enemmän poltetta. Syksyistä makua saa lisäämällä kurkuman kanssa pannulle ripauksen kanelia. Resepti yksinkertaisimmassa muodossaan on kermainen ja mieto. Rasvan laatua voi parantaa vaihtamalla kookosmaidon kaurakermaan.

 

Kurpitsasta, oransseista ja vihreistä lehtevistä kasviksista A-vitamiinia

Muun muassa oransseista kurpitsoista, porkkanoista, bataatista, vihreistä lehtevistä vihanneksista, tomaattisäilykkeistä (-pyre, -murska, paseerattu tomaatti), paprikasta, ruusunmarjoista, mangosta, papaijasta ja persikasta saadaan hyvin kasviperäistä A-vitamiinia, kuten beetakaroteenia. Näistä retinolin esiasteista ihmiskeho valmistaa tarpeensa mukaan A-vitamiinin aktiivista muotoa, eli retinolia. Koska keho pystyy säätelemään retinolin valmistusta, ei kasvikunnan antimista ei voi saada liikaa A-vitamiinia tai A-vitamiinimyrkytystä, vaikka retinoli itsessään onkin rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Riski liikasaantiin tulee, kun käytetään runsaasti retinolia sisältäviä eläinperäisiä elintarvikkeita, kuten maksaa ja siitä valmistettuja elintarvikkeita.

Riittävä A-vitamiinin saanti on tärkeää, koska sen puutos aiheuttaa muun muassa hämäräsokeutta ja näkökyvyn heikentymistä. Vegaanisesti ja vegaanipainotteisesti syövien kannattaakin pyrkiä siihen, että ruokavaliossa olisi päivittäin hyvä kasviperäinen A-vitamiinin lähde. Pienikin määrä riittää, kuten tomaattimurskaan tehty bolognesekastike tai keitossa olevat porkkanakuutiot. Tärkeintä on, että niitä ylipäätään on ja ne tulevat syödyksi. Kasvisten A-vitamiini imeytyy parhaiten kun niitä nautitaan kypsennetyssä muodossa.

Myös vitamiinitäydennetty margariini on hyvä A-vitamiinin lähde kasvisruokavalioissa, kun sitä käytetään säännöllisesti.

 

 

Tämä resepti on laktoositon, maidoton, kananmunaton, vegaaninen, gluteeniton, ilman pähkinää ja soijaa.

 

Kurpitsa-kikhernepata (V, G)

1          sipuli
4          valkosipulinkynttä
2-5 cm pala    inkivääriä hienonnettuna
3 rkl    rypsiöljyä
½-1     kasvisliemikuutio
1 tl      mustapippuria myllystä
1½ tl   kurkumaa
(½-1 tl            chililastuja)
(ripaus           kanelia)
2 prk  kikherneitä
4 dl     kookosmaitoa
4 dl     vettä
suolaa maun mukaan
1          pieni myskikurpitsa, pieni oranssi talvikurpitsa tai 100 g tuoretta pinaattia, mangoldin vihreää osaa tai lehtikaalia
(limen tai sitruunan mehua)
(suolaa)

Tarjoiluun

(½       ruukkua minttua
(soijajogurttia tai -fraichea)

 

Ohje

  1. Kuori, puolita ja poista kurpitsasta siemenet. Paloittele sopiviksi kuutioiksi. Jos käytät vihreitä lehteviä, voit hypätä tämän vaiheen yli.
  2. Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Lisää sipulit ja inkivääri. Mausta kurkumalla, pippurilla, chililastuilla ja halutessasi kanelilla. Paahda muutama minuutti välillä sekoitellen, kunnes sipulit saavat väriä.
  3. Valuta ja huuhtele kikherneet. Paista kikherneitä pannulla 5-10 minuuttia samalla sekoitellen. Kikherneet saavat väriä ja makua. Ota pari kourallista kikherneitä erilliseen astiaan tarjoilua varten.
  4. Murskaa osa pannulla olevista kikherneistä perunasurvimella, puulastalla, tai muulla sopivalla. Näin kikherneissä oleva tärkkelys pääsee suurustamaan kastikkeen ja siitä tulee ihanan paksua ja kermaista. Lisää kurpitsakuutiot, kookosmaito, kasviliemikuutio ja vesi huuhtelemalla kookosmaitopurkki. Anna kiehua miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen noin 30 minuuttia kunnes keitos on sakeaa.
  5. Jos käytät vihreitä lehteviä lisää ne tässä vaiheessa: Nypi huonon näköiset kohdat pois ja huuhtele loput lävikössä. Painele ja purista ylimääräinen vesi pois. Revi lehdet pienemmiksi paloiksi. Lisää ja anna hautua muutama minuutti.
  6. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa limenmehua, pippuria ja suolaa.
  7. Tarjoiluun: ripottele pinnalle paistetut kikherneet ja revi päälle tuoretta minttua. Nauti keitetyn ohran, kauran tai riisin kanssa. Bon appètit!
Gluteeniton ruokavalio: tarkista kasvisliemikuution soveltuvuus.

Vastaa