Nyt niitä saa, täyteläisiä, värikkäittä, maukkaita, multaisia, kotimaisia punajuuria! Tällä kertaa niistä tuli samettista punajuurisosekeittoa linsseillä. Punajuuri lukeutuu lempparijuureksiini – pidän siitä erityisesti uunissa paahdettuna lohkoina, keitettynä, keitoissa, hummuksessa ja pizzan päällä ohuina siivuina (kyllä!).
Tiesitkö tämän punajuuresta?
- Punajuuri sisältää runsaalti antioksidanttia nimeltään betaiini. Betaiinien on todettu toimivan metyyliryhmän luovuttajina useassa metylaatioreaktiossa, esimerkiksi aminohapon homokysteiini muuntamisessa metioniiniksi
- Seerumin kohonneen homokysteiinipitoisuuden on tutkittu olevan riskitekijä muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, joten betaiinilla saattaa olla näiltä suojaava vaikutus (yhdessä muiden ravinto- ja elämäntapatekijöiden kanssa)
- Punajuuri kuuluu nitraatinkerääjäkasveihin ja sisältää betaiinin lisäksi paljon nitraattia, mikä suurissa määrin nautittuna saattaa aiheuttaa methemoglobinemiaa, eli heikentää veren hapensidontakykyä
- Tavallisessa punajuuren käytössä nitraatin liikasaannista ei tarvitse olla huolissaan. Nitraatinkerääjäkasveja ei kuitenkaan suositella alle 1-vuotiaille lapsille ja niiden käytöstä alle kouluikäisten lasten ruokavaliossa kertoo lisää Ruokaivirasto.
Tämä punajuurisosekeiton resepti on:
- maidoton
- munaton
- gluteeniton
- viljaton
- soijaton
- pähkinätön
- vegaaninen
Samettinen punajuurisosekeitto linsseillä (V, G)
4 annosta. Valmistusaika 20 + 40 minuuttia
Raaka-aineet:
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
5 keskikokoista punajuurta
1 porkkana
1 jauhoinen peruna
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä
1-2 kasvisliemikuutiota
1 laakerinlehti
1,5 dl punaisia linssejä
noin 1 l vettä
(suolaa)
Tarjoiluun valitse näistä:
- paahdettuja kurpitsansiemeniä
- kuivattuja hedelmiä suikaleina (esimerkiksi luumua, viikunaa, aprikoosia tai kokonaisena kuivattuja karpaloita)
- tuoretta basilikaa
- mantelifetaa tai muuta vegefetaa päälle ripoteltuna
Ohje:
- Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota sitä kattilassa öljyssä ylemmällä keskilämmöllä, kunnes se karamellisoituu, eli saa kauniin ruskean värin ja tuoksuu hieman makealta.
- Sillä aikaa kuori ja paloittele punajuuret, porkkana ja peruna noin 1 x 2 cm paloiksi. Hienonna valkosipuli.
- Lisää kasvikset karamellisoitujen sipulien joukkoon. Mausta mustapippurilla. Kääntele hetki. Nyt keiton pitäisi ulkonäöltään muistuttaa rosollia. 🙂
- Lisää kasvisliemikuutiot, laakerinlehti, huuhdellut punaiset linssit ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Anna kiehua hiljalleen noin 40 minuuttia, kunnes punajuuret ovat täysin kypsiä.
- Poista laakerinlehti. Surauta keitto soseeksi suoraan kattilassa sauvasekoitinta käyttäen. Tarkista maku ja paksuus. Lisää tarvittaessa suolaa, vettä tai kasvislientä. Nauti!
Kiinnostaako vegaaninen ruoanlaitto tai leivonta? Haluaisitko oppia ja tehdä enemmän? Katso voisiko Ruokailon leivonta- tai kokkikurssit olla jotain sinulle? Voit myös tilata ilmaisen uutiskirjeemme, niin saat ensimmäisenä tietää uusista kursseista ja saat parhaat palat blogista suoraan sähköpostiisi!
Toivon sinulle tunnelmallista ja maukasta syksyä!
Unohdin poistaa laakerinlehden, mutta keitosta tuli hyvää siitä huolimatta. 🙂
Kiva kuulla! Vähän lisämakua 😉