Herkkukastike (V, G)

Herkkukastike (V, G)

Tässä on mitä mainioin resepti minkä tahansa kastikkeen pohjaksi, sillä tämä vegaaninen kastike on aivan fantastisen hyvää jo näin itsessään, mutta lisäksi sitä on helppo tuunata tilanteen mukaan vaikka jouluisammaksi sinapilla, omenasoseella, sherryllä, punaviinillä tai karpaloilla.

Idea tähän kastikkeeseen on lähtöisin sekasyöjä-isäni tavasta valmistaa ruokaa; hitaasti ajan kanssa. Tosin hän saattaisi heittää tässä käytetyt kasvikset kastikkeen keittämisen jälkeen bioroskikseen, minä aion uusiokäyttää ne vegaanisessa ja jouluisessa pateessa! Myös Jamie Oliverin vegaanisen kastikkeen resepti toimi reseptin inspiraation lähteenä.

Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton, vegaaninen, ilman pähkinää ja niin ihana että koko kastikkeen voisi lusikoida suoraan suuhun.

Herkkukastike vegaaninen
Herkkukastike saa makua mm. porkkanasta ja selleristä.

Herkkukastike (V, G)

  • 2 rkl maidotonta margariinia (esim. palmuöljytön Keiju 3 öljyä) tai oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 2 laakerinlehteä
  • 2 maustepippuria
  • mustapippuria myllystä (ei liikaa)
  • 2 tl kuivattua timjamia tai pari timjaminoksaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia tai 1 rosmariinin oksa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 porkkana
  • pala juuriselleriä tai pari varsisellerin vartta
  • ½ ruukkua persiljaa (myös varret)
  • 0,5 rkl ruskeaa sokeria (kaikki ruskeat käy, vaikka fariini)
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 1 kasvisliemikuutio*
  • 7-10 dl vettä

Valmistusohje:

  1. Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuumenna rasva (kastike)kattilassa. Kuullota sipuleita matalalla lämmöllä yhdessä laakerinlehtien, maustepippurin, mustapippurin, timjamin ja rosmariinin kanssa kunnes sipulit alkavat karamellisoitumaan eli saavat kauniin ruskean värin. Sillä aikaa kuori ja paloittele kasvikset ja valkosipuli. Hienonna persilja varsineen.
  2. Lisää kasvikset, valkosipuli ja persilja. Kuullota miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia, kannella peitettynä, kunnes ovat pehmenneet.
  3. Lisää sokeri, tomaattisose ja soijakastike. Sekoittele ja paista minuutti tai kaksi. Lisää kasvisliemikuutio ja vesi. Keitä 30-40 minuuttia ilman kantta kunnes kastike on redusoitunut niin, että sinulla on noin 3-5 dl jäljellä. Siivilöi kastike (säästä kasvismössö pateeta varten) ja keitä kastiketta vielä 5 min. Tarkista maku ja koostumus. Jos se on mielestäsi liian juoksevaa voit suurustaa sitä esim. peruna- tai maissijauheella.

*Huom. Gluteenittomaan versioon tarkista kasviliemikuution gluteenittomuus.

Vegaaninen herkkukastike
Kastike on hyvää sellaisenaan, mutta sitä on helppo tuunata esimerkiksi sinapilla, karpaloilla tai rosmariinilla.

Vinkki! Kastikkeen voi pakastaa! Se säilyy hyvänä jopa 4 kk, kunhan muistat kiehauttaa sen ennen käyttöä, joten samalla vaivalla voi keittää isommankin satsin.


Vegettääkö enemmänkin? Ruokailon Facebookia tykkäämällä ja seuraamalla saat uusimmat reseptit uutisvirtaasi. Ilmaisen uutiskirjeen tilaajana saat aina ensimmäisten joukossa tietää alkavista kokkauskursseista sekä niiden aikatauluista.


Eikun herkuttelemaan!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

Vastaa