Vegaaninen kesäkeitto (V, G)

Vegaaninen kesäkeitto (V, G)

Suomalaisen satokauden parasta antia lienee perinneruoka vegaaninen kesäkeitto.  Tiedätkö sellaisen vetisen kesäkeiton, jonka liemi maistuu makealta ja on.. noh.. vetistä? Tämä ei ole sellainen. Tässä kesäkeitossa on paksu liemi ja tuhdisti makua. Kokonaisuuden kruunaa paahdettu savutofu, mutta keitto on oikein hyvää ilmankin.

Resepti sai alkunsa siitä, kun ex-kesäkeittovihaaja puolisoni avautui kuinka kamalia vetiset ja makeat kesäkeitot hänen mielestään ovat. Kerroin miten isäni on aina suurustanut niiden liemen ja keitto on ollut paljon parempaa kuin esimerkiksi edesmenneen isoäitini suurustamaton …joka oli mun mielestä hyvää sekin.

Jo kerran tämän ohjeen mukaisesti tehtyä kesäkeittoa tarjottuani kummatkin vanhempani kyselivät ohjeen perään ja sain taltioida sen heille. Koska olin jo valmiiksi kirjoittanut sen tuumasin, että sen voi yhtä hyvin siirtää blogiin ja julkaista muidenkin käyttöön. 🙂 

 

Valkoinen keittolautanen keskellä harmaata lankkupöytää. Lautasessa on vegaaninen keäskeitto, joka on koristeltu savutofukuutioilla ja tuoreella tillillä. Lautasen alla on kirkkaansininen pehmeä aaltoileva liina. Lautase oikealla puolella on kaksi ruokalusikkaa vinottain ristissä. Pöytä on koristeltu avatuille harneenpaloilla sekä upeilla kukkivilla pioneilla.

Vinkki! Keitto saa ruokaisuutta ja lisää makua pannupaahdetusta savutofusta.

 

Tämä resepti on laktoositon, maidoton, gluteeniton*, vegaaninen ja sen liemi on suurustettu.

*Gluteenittomaan versioon valitse gluteeniton kasviliemikuutio (joissain käytetään ohramallasuutetta, joka sisältää gluteenia), käytä suurustamiseen maissitärkkelystä ja tarkista kaurakerman soveltuvuus. Lidlin savutofu on gluteeniton.

Jos etsit suurustamattoman vegaanisen kesäkeiton reseptiä, löydät sellaisen tästä, tästä ja tästä.

 

Vegaaninen kesäkeitto (V, G)

5 annosta

  • 25 g margariinia (käytän itse Keiju 3 öljyä, koska se on palmuöljytön)
  • ripaus valkopippuria
  • 0,25 dl vehnäjauhoja (korvaa maissitärkkelyksellä jos teet gluteenitonta. Jos käytät Maizenaa tarkista ettei sisällä eläinperäistä laktoosia)
  • 1 varhaissipuli varsineen
  • vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 600 g ohutkuorista (uutta) perunaa
  • 2-3 keskikokoista porkkanaa
  • 1 pieni kukkakaali varsineen
  • 2 dl kaurakermaa (Plantin maustamaton on paras. Pakkauksen väreissä valkoista ja beigehtävää oranssia. Löytyy kaupan kylmäkaapista ruokakermojen lähettyviltä)
  • pari kourallista vihreitä lehtivihanneksia, kuten pinaattia tai mangoldia
  • 100-200 g herneitä (tuore tai pakaste) tai sokeriherneitä palkoineen pätkittynä
  • hienoksi silputtua tilliä tai persiljaa
  • maun mukaan suolaa tai pikkuriikkinen ripaus sokeria
  • Tarjoiluun: 1 pkt savutofua

Jos kaapeista tai kasvimaalta sattuu löytymään:
kourallinen tai kaksi pilkottuja pensaspapuja
viipaloituja retiisejä

Ohje

  1. Pese, harjaa ja paloittele perunat.
  2. Hienonna sipuli. Kuullota kattilassa margariinisulassa. Lisää valkopippuri, jauhot ja anna kupruilla pari minuuttia miedolla lämmöllä niin, ettei jauhot pääse ruskistumaan. Lisää noin litra vettä sekä kasvisliemikuutio. Anna kiehahtaa. Lisää perunat.
  3. Kuori ja paloittele porkkanat. Lisää keittoon.
  4. Paloittele kukkakaalit. Lisää keittoon. Lisää tarvittaessa vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä lähes kypsäksi jättäen kasviksiin hieman napakkuutta.
  5. Kiehumisen aikana huuhdo ja suikaloi lehtivihannekset. Lisää keittoon kaurakerman, herneiden ja tillin kanssa. Kiehauta ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai pienen pieni ripaus sokeria.
  6. Painele savutofu kuivaksi talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuutioi. Lämmitä pinnoitettu kuiva pannu. Lisää kuutiot. Paahda ylemmällä keskilämmöllä pari kertaa kääntäen, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
  7. Rakenna annoksesi. Koristele halutessasi tuoreella tillillä tai persiljalla. Bon appétit!

 


PS. Olen ottanut uudeksi tavaksi lisätä reseptien loppuun ravintoainelaskelman. Sen tarkoituksena on havainnollistaa vegaanisen ruoan ravintoainesisältöjä. Eli osaltaan murtaa vegaaniseen ruokaan liittyviä myyttejä ja uskomuksia, kuten klassinen vegaanien proteiinin saantiin liittyvä myytti. En kuitenkaan kannusta tällä ”kalorien kyttäämiseen”, sillä terveelliseen (kasvipohjaiseen) syömiseen kuuluu monipuolisuuden ja täysipainoisuuden lisäksi rento ja salliva suhtautuminen ruokaan.

Vegaaninen kesäkeitto
Ravintoarvot per annos, tofulla
 
Energia 348 kcal
Hiilihydraatti 31 g
kuitu 7 g
Rasva 15 g
tyydyttyneet rasvahapot 2 g
kertatyydyttymättömät rasvahapot 7 g
monityydyttymättömät rasvahapot 6 g
Proteiini 17 g
    Saantisuositus/vrk
aikuiset
Kalsium 467 mg 800 mg
Rauta 3,8 mg 9/15* mg
Sinkki 2,3 mg 7/9** mg

* hedelmällisessä iässä olevat naiset
** vegaanien suositus on 25-30 % muita korkeampi, eli noin 9 mg

 


Katso myös:


 

Ihanaa kesää! Toivottavasti maistuu. 🙂

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Seuraa Bloglovinissa

Vastaa