You are currently viewing Mämmi-chiavanukas (V, muok. G)

Mämmi-chiavanukas (V, muok. G)

Mikä kermaisen herkullinen, pehmeä, juhlava, kaunis ja silkkisen ihanan täydellinen jälkiruoka vegaanin -tai kenen tahansa- pääsiäiseen tämä onkaan! Slurps! Uskon, että tämä mämmi-chiakerrosvanukas saa hymyn huulille jopa heille, joille sana mämmi tai vegaaninen saa aikaiseksi niskakarvojen nousun. Saanko esitellä meidän pääsiäismenyyn jälkiruoan!

Parasta tässä tietenkin on maku ja eri kerrosten koostumukset, mutta toiseksi parasta herkkusuiden unelmassa on, ettei se maistu yhtään terveelliseltä, vaikkakin siinä on hyvin kuitua ja välttämättömiä rasvahappoja, koska mämmi ja chian siemenet. Siksi mämmi-chiavanukas toimii myös välipalana! Kolmanneksi parasta tässä on, että valmistaminen on helppoa ja nopeaa. 😉

Juhlava vegaaninen pääsiäisen jälkiruoka mämmi-chiakerrosvanukas mangovaahdolla ja ananaskirsikoilla, resepti ja ohje.
Pääsiäisen juhlava jälkiruoka syntyy mämmistä, vaniljalla maustetusta chiavanukkaasta ja mangovaahdosta. Helppoa ja hurmaavan herkullista!

Entä gluteeni?

Resepti on myös helppo tehdä gluteenittomana käyttämällä gluteenitonta mämmiä (kyllä, sellaistakin on olemassa) ja varmistamalla kauramaidon ja kasvivispin gluteenittomuus Keliakialiiton sivuilta tai suoraan pakkauksen kyljestä. Esimerkiksi Kaslinkin kaurajuoma on gluteenitonta. Gluteenitonta mämmiä voi myös tehdä itse, esimerkiksi tällä ohjeella.

Tiesitkö muuten, että mämmi on aina vegaanista?

Mitä imellytys on?

Mun lempparimämmi on imelletty sokeriton mämmi. Tiedätkö mitä imellytyksessä tapahtuu? No siinä viljan tai perunan luonnostaan sisältämä alfa-amylaasi-niminen entsyymi aktivoituu, kun viljaan lisätään nestettä ja hieman lämpöä. Alfa-amylaasi pilkkoo osan viljan sisältämästa tärkkelyksestä maltoosiksi. Maltoosi, toiselta nimeltään mallassokeri, kuuluu disakkarideihin eli sokereihin ja on maultaan tärkkelystä makeampaa –> ruoka maistuu makeammalta, ilman lisättyä sokeria.

Vegaaninen juhlava pääsiäisen jälkiruoka mämmi-ciavanukas mangovaahdolla ja ananaskirsikoilla. Musta, harmaa, keltainen ja oranssi, resepti, ohje. Gluteeniton.
Joko pääsiäisen menyy on valmis?

Kuola vain valuu. En ole koskaan ollut näin innostunut chiavanukkaasta. Tai mämmistä. Kokeile itse, niin tiedät mistä puhun.

Mämmi-chiavanukas (V, muok G)

Neljä annosta. Valmistusaika 5 min + 4-8 h.

Valmistusohje:

  1. Aamulla: Mittaa chiasiemenet ja kaurajuoma suljettavaan astiaan. Mausta valitsemallasi vaniljalla. Sekoita kunnolla. Nosta peitettynä jääkaappiin tekeytymään vähintään neljäksi tunniksi. Käy jossain välissä ennen jälkiruoan kokoamista sekoittamassa vanukas tasaiseksi esimerkiksi haarukalla + anna tekeytyä vielä hetki.
  2. Vaahdota kasvivispi (sähkövatkain on tähän paras) kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon mangosose. Maista. Lisää sosetta tarvittaessa.
  3. Etsi neljä jälkiruoka-astiaa. Annoksista tulee näyttävämmät, jos kerrokset näkyvät. Lusikoi mämmi astioiden pohjalle.
  4. Jaa chiavanukas astioihin mämmin päälle.
  5. Jaa vaahto chiakerroksen päälle ja koristele ananaskirsikalla. Voilà!

Gluteeniton muokkaus: Käytä gluteenitonta mämmiä ja tarkista kasvijuoman ja kasvivispin gluteenittomuus.

vegaaninen juhlava pääsiäisen jälkiruoka mämmi-chiavanukas mangovaahdolla. Keltainen ja musta, resepti, ohje
Mangovaahto kruunaa vegaanisen jälkiruokaherkun.

En yleensä perusta ravintoaineiden tarkkailusta syömistilanteissa, etenkään jälkiruoissa ja muissa herkuissa, mutta koska pyrin tuomaan esiin kasvipohjaisen ruoan ravitsemuksellisen laadun riittävyyttä ja terveyshyötyjä, lisään tämänkin reseptin yhteyteen pienen ravintoainelaskelman (Finelin ja Alpron tuotetietojen mukaan tehty, ilman ananaskirsikoita).

Ravintoarvot per annos, ilman ananaskirsikkaa
Energia 289 kcal
Hiilihydraatti 30 g
kuitu 7 g
Rasva 15 g
tyydyttyneet rasvahapot 9 g
kertatyydyttymättömät rasvahapot 1 g
monityydyttymättömät rasvahapot 3,5 g
Proteiini 5 g
Saantisuositus/vrk
Kalsium 186 mg 800 mg
Rauta 2,4 mg 9/15* mg
Sinkki 1,6 mg 7/9** mg

* hedelmällisessä iässä olevat naiset
** vegaanien suositus on 25-30 % muita korkeampi, eli noin 9 mg


Toivottavasti maistuu! Iloista pääsiäistä! 🙂

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Katso myös:

Vastaa