Tämä maittava ja täyteläinen vegaaninen soijabolognese kuuluu arjen pelastajiin etenkin silloin, kun ei ole ehtinyt ruokakauppaan ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Kaikki tarvittavat ainekset löytyvät useimmiten kaappien kätköistä.
Reseptistä sanottua: ”Just tein tätä linsseillä, aivan taivaallista!”
Tämän pastakastikkeen resepti on:
- maidoton
- munaton
- pähkinätön
- vegaaninen
- muokattavissa gluteenittomaksi
- muokattavissa soijattomaksi
Valmistamme soijabolognesea Värikäs arki -kokkauskurssilla ja se on ollut hyvin pidetty ruoka. Täyteläinen soijabolognese maistuu myös perheen pienimmille. Reseptin lopusta löytyy muokkausvinkit gluteenittomaan ja soijattomaan versioon.

Älä anna pitkän raaka-ainelistan hämätä! Suurin osa on mausteita.
Täyteläinen soijabolognese (V, muok. G)
4 annosta, valmistusaika 20-30 min + 15-20 min
- 3 keskikokoista porkkanaa
- pieni pala juuriselleriä (noin 100 g, voi tehdä ilmankin)
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 dl (tummaa) soijarouhetta
- 1/2 kasvisliemikuutiota
- 1 rkl kuivattua basilikaa
- 1 rkl kuivattua oreganoa
- mustapippuria myllystä
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 3 rkl tomaattisosetta
- 500 g tomaattimurskaa
- 7 dl vettä (lisää enemmän tarvittaessa)
- 1 rkl balsamiviinietikkaa (tai loraus viiniä)
- 1 rkl soija- tai tamarikastiketta
- suolaa maun mukaan
- (1-2 dl kaura- tai muuta kasvispohjaista ruokakermaa)
Tarjoiluun:
- Pastaa (esimerkiksi täysjyväpenneä)
- Lehtipersiljaa tai basilikaa silputtuna
- Vegaanista parmesaania (esimerkiksi tätä)
Valmistusohje:
- Kuori ja raasta porkkanat ja juuriselleri karkeaksi raasteeksi.
- Laita öljy kuumenemaan paistokasariin keskilämmöllä. Samalla kuori ja hienonna sipulit.
- Kuullota sipulit öljyssä kuulaiksi.
- Lisää soijarouhe, murennettu puolikas liemikuutio, basilika, oregano ja mustapippuri. Anna paahtua pari minuuttia.
- Lisää juuresraasteet. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Paista 1-2 minuuttia.
- Lisää tomaattisose, tomaattimurska, vesi, balsamiviinietikka (tai viini) ja soijakastike. Anna hautua hiljaisella lämmöllä 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Tässä välissä voit myös keittää pastan.
- Lisää halutessasi kaurakerma ja kiehauta. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa esimerkiksi silputun lehtipersiljan ja vegaanisen parmesaanin kanssa.
Gluteeniton muokkaus: Ateriasta saa gluteenittoman jättämällä jauhosuurusteen pois, käyttämällä tamarikastiketta, gluteenitonta liemikuutiota (esimerkiksi Knorr- tai Reformi-merkkistä) ja keittämällä gluteenitonta pastaa.
Vinkki! Voit myös valmistaa bolognesen käyttämällä huuhdeltuja punaisia linssejä soijarouheen tilalla. Älä ollenkaan paahda ja anna kastikkeen hautua vähintään 20-25 minuuttia. VHH-versiota varten käytä linssipastaa tai kesäkurpitsaspagettia.

