Tässä lienee se kaikkein yksinkertaisin ”vuuston” ohje, nimittäin vegaanisen parmesaanin resepti.
Tätä parmesaania voi käyttää mm. bologneseen ja parhaaseen pastasalaattiin tai ripotella uunissa paahdettavien kasvisten, voileipien ja shepherdess pien päälle. Tämä on monikäyttöistä ja hyvin säilyvää: jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa säilyy hyvänä kuukauden. Toivottavasti maistuu!
Entä jos on allergiaa tai välttelee FODMAP-hiilihydraatteja? Ei hätää, parmesaani onnistuu hyvin ilman cashewpähkinöitä: käytä pähkinöiden tilalla auringonkukansiemeniä. Valkosipulijauheen voi jättää pois.

Provinkki! Ekstrahyvää parmesaania saat jos paahdat puolet käyttämistäsi pähkinöistä tai siemenistä.
Parmesaani á la cashew (V, G)
- 100 g cashewpähkinöitä, kuorittuja manteleita tai auringonkukansiemeniä (1,25-1,5 dl)
- 2 rkl hyviä ravintohiivahiutaleita (esimerkiksi Marigoldia)
- 0,5 tl valkosipulijauhetta
- suolaa maun mukaan
Ohje
- Hienonna pähkinät ja muut ainekset monitoimikoneessa leikkuuterällä, tehokkaassa tehosekoittimessa, hyvällä sauvasekoittimella tai bullet blenderillä.. Parhaiten onnistut, kun käytät konetta sykäyksittäin suurimmalla teholla, kunnes rakenne on mieluisaa.
- Säilytä valmis parmesaani jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa. Parmesaani säilyy hyvänä jopa kuukauden.
Vinkki! Jos sinulla ei ole hyvää laitetta pähkinöiden hienontamiseen, voi niiden tilalla käyttää 1,5 dl valmista mantelijauhetta.
Parmesaani á la cashew kruunaa ruoan kuin ruoan. Helppousasteessa tästä seuraava on mantelifeta, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla jos et ole vielä ehtinyt. Joulun juustotarjottimelle sopii cashewchèvre. Sekin on helppo valmistaa, mutta vaatii viiden päivän kypsyttämisen jotta mausta tulee tarpeeksi vahva. Samalla reseptillä saa vuorokauden kypsyttämisellä hyvän tuorejuuston. Haasteita pelkäämättömät voivat tehdä omaa vegaanista camembertia. Se on kuukauden sitoutumista vaativa projekti.

