Tämä moxarella on koostumukseltaan ja suutuntumaltaan hyvin lähellä lehmänmaidosta valmistettua mozzarellaa. Maussa on eläimen maun sijaan cashewpähkinöiden pehmeää kermaisuutta. Jotkut tykkäävät lisätä mausteeksi valkosipulijauhetta. Tai massaa voi halutessaan hapattaa kevyesti eli noin parin tunnin fermentoinnilla, lisäämällä siihen vegaanisia maitohappobakteereja (esimerkiksi näitä). Näin lopputulos on vielä lähempänä eläinperäistä versiota. Tällöin voit vähentää käytetyn etikan määrä.
Tämä resepti on maidoton, munaton, gluteeniton, viljaton ja vegaaninen.
Vinkki! Unohditko liottaa cashewpähkinät? Ei hätää! Keitä niitä 10 minuuttia niukassa vedessä ja jatka sitten juuston valmistusta tavalliseen tapaan. Nesteenä voit käyttää pähkinöiden keitinvettä.
Moxarella eli cashew-mozzarella (V, G)
Noin 250 g valmista juustoa. Valmistusaika 15 + 25 minuuttia.
Raaka-aineet:
- 100 g (noin 1 ¾ dl) cashewpähkinöitä
- 1,5 tl (valkoviini)etikkaa
- 1 rkl ravintohiivahiutaleita
- 0,5-1 tl suolaa (maun mukaan)
- 2 dl vettä
- 3 rkl tapioka-tärkkelystä (myydään etnisissä ruokakaupoissa)
+ suolavettä
Ohje:
- Liota cashewpähkinöitä kylmässä vedessä jääkaapissa yön yli tai keitä niitä 10 min niin, että ne juuri ja juuri peittyvät vedellä.
- Mittaa pähkinät, etikka, ravintohiiva, suola ja vesi tehosekoittimeen. Blendaa tasaiseksi massaksi. Kaavi tarvittaessa reunat.
- Lisää tapioka-tärkkelys ja blendaa tasaiseksi. Tarkista maku ja suolaisuus.
- Kaada ja kaavi massa pinnoitettuun pieneen kattilaan. Paista kuumalla lämmöllä koko ajan sekoittaen ja kaapien nuolijalla, kunnes sinulla on melko kiinteä ja tasainen juustopallo. Kippaa toiseen astiaan jäähtymään.
- Valmista kylmä suolavesi. Kun juustopallo on hieman jäähtynyt, irrota siitä käsin palasia ja muotoile ne haluamasi kokoisiksi palloiksi. Laske pallot suolaveteen hetkeksi tekeytymään. Pienet pallot ovat nopeammin valmiita kuin isot. Säilytä kylmässä peitettynä, jottei juuston pinta kuivu. Juuston leikkautuvuus paranee sen jäähtyessä.
Vinkki! Moxarella sopii erinomaisesti kotitekoisen pizzan päälle! Pysäytä juuston keittäminen hieman ennen kuin siitä alkaa muodostumaan pallo. Lusikoi pizzan päälle ja kypsennä uunissa normaaliin tapaan.
Katso myös:

