info@ruokailo.fi | +358 407690366

Reseptikuva

Thaimaalainen Som tam salaatti keräkaalista

Herkullinen ja raikkaan tulinen Thaimaalainen som tam-salaatti onnistuu suomalaisittain tehtynä loistavasti keräkaalista. Salaatin maku on ihanan tanssahteleva, josta ensimmäisenä huomaat tulisuuden, seuraavaksi happamuuden, joka johdattelee soijakastikkeen tuomaan umamiin ja päätyy pieneen makeuteen. Limen kuoriraaste tuo kokonaisuuteen pirteää aromaattisuutta.

Som tam salaatti sopii loistavasti muun muassa grilliruoan ja kaiken Thai-ruoan kanssa tarjottavaksi. Me suosittelemme sitä erityisesti karamellisoidun tai tahmean tofun (”sticky tofu”) kanssa tarjottavaksi. Ai että! Salaatti kuuluu myös Värikäs arki ruokakursseillamme kävijöiden suosikkeihin.

Perinteisen Som tam salaatin kastikkeen valmistus tehdään suurella huhmareella, ja se on aikaa vievää ja vähän työlästä. Tässä helpossa ja nopeassa versiossa on vedetty mutkia suoriksi, kuitenkin mausta tinkimättä.

Ruokailon Charlotta esitteli tätä keräkaalista valmistettua Som tam salaattia myös Huomenta Suomi-lähetyksessä 27.7.2025.

Resepti on maidoton, laktoositon, gluteeniton, vegaaninen ja pääraaka-aine on kotimainen kaali. Reseptin voi valmistaa ilman pähkinöitä.

Thaimaalainen Som tam keräkaalista (V, G)

 
2 limeä
3 rkl sokeria
3 rkl soijakastiketta
2 punaista chiliä
2 kevätsipulin vartta
1 ruukku thaibasilikaa tai korianteria
pari kourallista suolattuja maa- tai cashewpähkinöitä 
800 g kerä- tai kesäkaalia

Valmistusohje

  1. Pese limet ja raasta talteen kuorten vihreät osat. Purista limeistä mehut huolellisesti. Sekoita keskenään mehu, kuoriraaste, sokeri ja soijakastike.
  2. Suikaloi kaali uhuiksi pitkiksi suikaleiksi. Pese ja viipaloi chilit ohuelti. Jätä siemenet ja siemenkiinnikkeet chileihin. Salaatin on tarkoitus olla tulista. Jos olet herkkä tulisuudelle voit jättää siemenet ja kiinnikkeet pois. Viipaloi kevätsipulit ohuiksi suikaleiksi.
  3. Yhdistä kasvikset salaatin joukkoon. Hiero käsin puristellen kaalisuikaleita (käytä muovihanskoja) tai painele kaalinsuikaleita esimerkiksi perunasurvimella. Lisää suolatut pähkinät sekä revitty kortianteri tai thaibasilika. Säästä pieni määrä annoksen viimeistelyyn. Sekoita huolellisesti.
  4. Tarjoile salaatti laakealta salaattivadilta tai lautaselta kaatamalla se epämääräiseksi korkeaksi kasaksi keskelle lautasta. Perinteisesti limenkuorenpuolikkaat tulevat myös tarjolle. Viimeistele tuoreilla yrteillä.

 
 
Katso myös:
Kasvisruokakurssi Värikäs arki
Täyteläinen soijabolognese
Täyteläinen ja umaminen kesäkeitto
Kokkauskursi ryhmälle

Saattaisit myös pitää