Nyt on rustiikkia ruokaa! Saimme käsiimme ihania ja täydellisiä kotimaisia maa-artisokkia. Koska niiden kuoriminen on työlästä tykkäämme kypsentää ne paahtamalla kuorineen. Tarjosimme ne upean basilikamajoneesin kanssa, joissa maa-artisokkien kermainen pehmeys ja hento makumaailma pääsi oikeuksiinsa.
Paahdetut maa-artisokat ja basilikamajoneesi (V, G)
Paahdetut maa-artisokat
500 g maa-artisokkaa
loraus öljyä
ripaus suolaa
mustapippuri myllystä
- Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjaa käyttäen. Halkaise isoimmat, niin että sinulla on suunnilleen saman kokoisia maa-artisokan palasia. Laita palaset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, suola ja tuorerouhittu mustapippuri.
- Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä tai uunivuoassa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Kypsyyttä voit kokeilla esimerkiksi haarukalla.
Basilikamajoneesi
1 dl makeuttamatonta soijajuomaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl viinietikkaa
2 dl rypsiöljyä tai muuta miedon makuista öljyä
ruukku basilikaa
(sitruunamehua)
(sitruunan kuoriraastetta)
Basilikamajoneesin voit tehdä tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Meidän majoneesi valmistui tehosekoittimella.
Ohje:
- Yhdistä soijajuoma, suola sekä viinietikka teho- tai sauvasekoittimen kulhossa. Laita kone pyörimään, lisää muutama tippa öljyä ja anna pyöriä kunnes seos on emulgoitunut (eli öljy on sekoittunut nesteeseen niin, että koostumus on paksumpi eikä vetinen).
- Lisää loput öljystä muutamassa osassa. Lisää basilika ja halutessasi sitruunamehua ja/tai sitruunan kuoriraastetta.
Vinkki! Kokeile basilikamajoneesia vegaanisena levitteenä leivän päällä!

Tiesitkö tämän maa-artisokasta?
- Maa-artisokka sisältää runsaasti hiilihydraattia nimeltä inuliini
- Inuliinillä on havaittu olevan prebioottisia vaikutuksia, eli se edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suoslistossa, tarkemmin maitohappobakteereihin kuuluvien Bifidobakteerien kasvua
- Koska inuliini kulkeutuu ruoansulatuksen läpi suolistoon lähes muuntumattomana, saattaa se suurissa sekä siihen tottumattomalle pienemmissä määrissä nautittuna aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Tästä johtuen maa-artisokkaa ei kannata kerralla nauttia kovin suuria määriä
- Maa-artisokan lisäksi inuliinia löytyy muun muassa parsasta, sikurista, valkosipulista, sipulista ja purjosta
Jos inspiraatio ja vinkit vegekokkaamiseen tulevat tarpeen saat kaiken mitä tarvitset Värikäs arki-kokkauskursseiltamme.

