info@ruokailo.fi | +358 407690366

Paahdetut maa-artisokat kermaisella täytteellä dipattuna raikkaaseen basilikamajoneesiin.

Paahdetut maa-artisokat basilikamajoneesilla (V, G)

Nyt on rustiikkia ruokaa! Saimme käsiimme ihania ja täydellisiä kotimaisia maa-artisokkia. Koska niiden kuoriminen on työlästä tykkäämme kypsentää ne paahtamalla kuorineen. Tarjosimme ne upean basilikamajoneesin kanssa, joissa maa-artisokkien kermainen pehmeys ja hento makumaailma pääsi oikeuksiinsa.


Paahdetut maa-artisokat ja basilikamajoneesi (V, G)


Paahdetut maa-artisokat

500 g maa-artisokkaa
loraus öljyä
ripaus suolaa
mustapippuri myllystä

  1. Pese maa-artisokat huolellisesti juuresharjaa käyttäen. Halkaise isoimmat, niin että sinulla on suunnilleen saman kokoisia maa-artisokan palasia. Laita palaset kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, suola ja tuorerouhittu mustapippuri.
  2. Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä tai uunivuoassa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Kypsyyttä voit kokeilla esimerkiksi haarukalla.


Basilikamajoneesi

1 dl makeuttamatonta soijajuomaa
0,5 tl suolaa
1,5 tl viinietikkaa
2 dl rypsiöljyä tai muuta miedon makuista öljyä
ruukku basilikaa
(sitruunamehua)
(sitruunan kuoriraastetta)

Basilikamajoneesin voit tehdä tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Meidän majoneesi valmistui tehosekoittimella.


Ohje:

  1. Yhdistä soijajuoma, suola sekä viinietikka teho- tai sauvasekoittimen kulhossa. Laita kone pyörimään, lisää muutama tippa öljyä ja anna pyöriä kunnes seos on emulgoitunut (eli öljy on sekoittunut nesteeseen niin, että koostumus on paksumpi eikä vetinen).
  2. Lisää loput öljystä muutamassa osassa. Lisää basilika ja halutessasi sitruunamehua ja/tai sitruunan kuoriraastetta.


Vinkki!
Kokeile basilikamajoneesia vegaanisena levitteenä leivän päällä!

3
Paahdetut maa-artisokat ja kuohkea basilikamajoneesi – ihanaa dipattavaa!


Tiesitkö tämän maa-artisokasta?

  • Maa-artisokka sisältää runsaasti hiilihydraattia nimeltä inuliini
  • Inuliinillä on havaittu olevan prebioottisia vaikutuksia, eli se edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suoslistossa, tarkemmin maitohappobakteereihin kuuluvien Bifidobakteerien kasvua
  • Koska inuliini kulkeutuu ruoansulatuksen läpi suolistoon lähes muuntumattomana, saattaa se suurissa sekä siihen tottumattomalle pienemmissä määrissä nautittuna aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Tästä johtuen maa-artisokkaa ei kannata kerralla nauttia kovin suuria määriä
  • Maa-artisokan lisäksi inuliinia löytyy muun muassa parsasta, sikurista, valkosipulista, sipulista ja purjosta


Jos inspiraatio ja vinkit vegekokkaamiseen tulevat tarpeen saat kaiken mitä tarvitset Värikäs arki-kokkauskursseiltamme.

 

Saattaisit myös pitää