Perustajan esittely

Kasvipohjaisen ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija.

Ihmisten yhdistäminen yhteisen aterian äärelle ja tätä kautta ilon tuominen on aina ollut lähellä sydäntäni. Lempipuuhiani on tarjota ruokaa rakkailleni ja emännöidä heille ihana ilta. Jo sana ruoka saa kipinän sisälläni syttymään ja minut suunnittelemaan menua. Ruoka onkin ollut harrastukseni ja intohimoni siitä asti, kun koululaisena keksin sekoittaa kaurahiutaleita mansikkajogurttiin ja tämä erikoinen mössö (nykyään tuorepuuro) vei kielen mennessään.

Ammatillinen tausta

Aikuisena syvennyin ruokaharrastukseeni opiskelemalla Helsingin yliopistossa ravitsemustiedettä pääaineenani. Kattavalla tutkinnolla (ravitsemustiede, elintarviketieteiden maisteri, ETM) pääsin paitsi syventymään ihmiskehon toimintaan ja ruoan terveysvaikutuksiin, myös perehtymään sen valmistamiseen sekä ympäristö- ja sosiaalisiin vaikutuksiin. Ruoka on monimerkityksinen kokonaisuus; se koskettaa jokaista, sillä voi identifioitua, jalkauttaa uskontoa, vaikuttaa oman terveytensä lisäksi ilmastoon, sademetsiin, vesistöihin, eläinten oloihin ja sosiaalisiin suhteisiin, jotain mainitakseni. Esimerkiksi toisen kanssa aterian jakaminen merkitsee usein toisen hyväksymistä. Siksi onkin upeaa Ruokailon kautta päästä keittiöön entuudestaan tuntemattomien kanssa ja näin vähentää ennakkoluuloja ja nähdä toisemme kanssaihmisinä, ei muukalaisina tai vieraina. Bonuksena vielä pääsen käytännön tasolla opettamaan eettistä ja kestävää ruoanlaittoa. Rakas planeettamme kiittää ja niin kiitän minäkin.

Tällä hetkellä vaikutan Ruokailossa sekä ravitsemusasiantuntijana Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntijatiimissä. Lisäksi olen muun muassa opettanut ravitsemusta, elintarviketurvallisuutta ja erityisruokavalioita, järjestänyt vegaaniruokakursseja, tehnyt ravitsemustutkimusta, toiminut konsulttina ja asiantuntijana erilaisissa vegaaniravitsemukseen tai -ruokaan liittyvissä projekteissa, tuotekehityksessä sekä pitänyt ammattilaisille suunnattuja vegaaniravitsemus- ja vegaaniruokakoulutuksia. Innostun helposti, lähden mielelläni ja haasteita pelkäämättömästi mukaan uusiin projekteihin – kysy vain. 😉

Ravitsemuksen, ruokapalvelujen ja vegaanisen ruoan lisäksi minulla on kokemusta muun muassa yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnasta, bloggaamisesta, yrittäjyydestä, puheenjohtajuudesta, ravintola-alasta, cateringista, ruokahävikistä, hallinnosta, tapahtumien järjestämisestä, houstauksesta ja äitiydestä. Pro Gradukseni aloitin puolivahingossa ison tutkimushankkeen, jossa tehtäväkseni muodostui tutkia pääkaupunkiseudun päiväkotilasten erityisruokavalioita.

Unelmista totta

Ruokailo on osa unelmaani. Halusin parantaa maailmaa, luoda jotain kaunista ja uutta enkä asettautua valmiiseen muottiin. Osaamiseni hyödyntäminen pelkästään itseni kohdalla ei enää riittänyt, vaan mietin miten voisin tehdä vielä enemmän kaikkien hyväksi? Tavoitteeni on voimaannuttaa ja positiivisen kautta antaa työkaluja jokaiselle oman, ympäristön, eläinten ja koko maailman hyvinvoinnin eteen. Vähintään hauskana kokemuksena, jos ei muunlainen hyvinvointi (vielä) jaksa kiinnostaa. Jokainen voi toimillaan vaikuttaa paljon; esimerkiksi niin pienellä teolla kuin lounaalla valitsemalla kasvisaterian saatat rohkaista muitakin kokeilemaan.

Koetan olla stressaamatta pienestä ja nähdä kaikessa aina hyvää. Toiveeni on, että kaikilla olisi hyvä olla. Jos voin toiminnallani tuoda edes yhden tällaisen hetken elämääsi, olen onnistunut tavoitteessani.

Näitä ihania ja iloisia asioita haluan jakaa kanssasi. Jos yhtään resonoi tai yhteistyö kiinnostaa niin ota yhteyttätilaa ilmainen uutiskirje tai tule vaikka kurssille kokkailemaan.

Kiitos kun luit taustastani. Toivon sinulle kaikkea hyvää!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo