You are currently viewing Hävikkiviikko, osa 2: Küüslauguleivad (V. muok. G)

Hävikkiviikko, osa 2: Küüslauguleivad (V. muok. G)

Nyt vietetään Hävikkiviikkoa (11.-17.9.2017) ja sen kunniaksi haluan jakaa kanssanne reseptin kuivahtaneen ruisleivän hyödyntämiseen! Hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä etenkin kuluttajille. Hävikkiviikko kulminoituu 16.9. järjestettävään ilmaiseen Hävikkifestariin, joka pidetään Helsingin Teurastamolla.

Hävikkiviikko -teeman ensimmäisessä osassa, Vähentäisitkö sinä ruokahävikkiä?, tein laskelman siitä kuinka paljon jo kymmenen gramman päivittäisellä ruokahävikin vähentämisellä voi saavuttaa. Nyt on vuorossa kevyempää matskua, sillä kyseessä on reseptibloggaus: Ihanat, virolaiset naposteltavat eli ”valkosipulileivät”!

Küüslauguleivad valmistetaan perinteisesti kuivahtaneesta ruislimpusta, mutta kaikenlainen ruisleipä käy. Itse käytin tällä kertaa pakkasen perukoille eksyneitä, muutamasta hävikkiruokatapahtumasta ylijääneitä (muille kelpaamattomia), litteitä, hapahkoja, reiättömiä, ruis- ja kauraleipiä. Leipiä oli yhteensä kolme, joten tein allaolevan ohjeen kaksinkertaisena.

Tämä suolaisen naposteltavan resepti on:

  • maidoton
  • munaton
  • muokattavissa gluteenittomaksi
  • vegaaninen
  • hävikkiresepti

Reseptin lopussa löytyy ohje gluteenittomaan versioon sekä kootut vinkit kuivahtaneiden leipien uusiokäyttöön. 🙂

Küüslauguleivad (V, muok. G)

Valmistusaika 15 min + 20 min

  • 600 g ruisleipää, ei mielellään ihan tuoretta
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl hienoa suolaa
  • 0,5-0,75 dl öljyä esim. rapsi/rypsi/auringonkukka

Valmistusohje:

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa leivät noin sormen pituisiksi, 1 cm x 1 cm leveiksi suikaleiksi. Nosta isoon kulhoon.
  2. Sekoita leipien joukkoon 4 murskattua valkosipulinkynttä ja 1 tl hienoa suolaa. Anna vetäytyä.
  3. Kaada öljy laakealle uunipannulle. Anna kuumeta uunissa 10 min.
  4. Lisää leipäseos pannulle ja kääntele kuumassa öljyssä. Anna leipien paistua uunissa 10 min. Nosta ulos ja kääntele öljyssä. Nauti heti leipien jäähdyttyä.

Gluteenittomaan versioon käy gluteenittomista viljoista valmistetut tummat leivät, mutta pähkinä- tai kookosjauholeivät suosittelen jättämään johonkin toiseen kokeiluun.

Valkosipulileivät ovat maistuva naposteltava esimerkiksi oluen kanssa.
Rasvaisen suolaiset valkosipulileivät ovat maistuva naposteltava esimerkiksi oluen kanssa.

Vinkit kuivahtaneiden leipien uusiokäyttöön

  • Vaalea leipä käytä:
  • Vaalea tai sekaleipä:
    • valmista krutonkeja yllä olevaa reseptiä mukaillen
    • elvytä kostuttamalla (kuoresta, ei leikkuupinnasta) ja kuumenna uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia
  • Kaikenväriset leivät:
    • Leikkaa palasiksi ja tee niistä korppujauhoja tehosekoittimessa. Kuivata kunnolla
    • Valmista lämpimiä voileipiä
  • Tummasta leivästä valmista:
    • valkosipulileipiä (resepti yllä)
    • krutonkeja
    • ruissipsejä

Huom! Kaikenväriset pehmeät leivät kestävät hyvin pakastusta, joten huomatessasi ettet ehdikään syödä kaikkea tuoreeltaan voit pakastaa osan. Sulatettuasi leivät kuumenna ne nopeasti ennen nauttimista esimerkiksi leivänpaahtimessa.

Onko sinulla hyvä vinkki tai resepti kuivahtaneelle leivälle? Jaa se muillekin kommenteissa!

Kiinnostaako eettinen ruoka? Haluaisitko enemmän kasvisruokia arkeesi tai monipuolistaa ruokavaliotasi? Katso voisiko Ruokailon vegaaniset kokkaus- tai leivontakurssit tarjota etsimääsi osaamista! Voit myös tilata ilmaisen uutiskirjeemme, niin saat ensimmäisenä tietää uusista kursseista ja saat parhaat palat blogista suoraan sähköpostiisi!

Toivottavasti tämä sai sinutkin innostumaan ruokahävikkiin liittyvistä asioista. ?

Mukavaa hävikkiviikonloppua!

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo


Lisätietoa:
Ruokahävikistä ja sen vähentämisestä Saa syödä! -sivustolta
Saa syödä! Facebookissa

Hyödynnä hävikit:
Hävikkiruokaravintola Loop  Lounasta, brunsseja ym.
Loop Facebookissa
Hävikistä herkuksi Facebookissa
ResQ-club

Tällä artikkelilla on 5 kommenttia

  1. Minou

    Meillä.ei.jää juurikaan hävikkiä kun olemme jo eläkkeellä ja opimme jo lapsena välttämään ruokahävikkiä. Täältä löytyy hyviä ohjeita ruikahävikin välttämiseen ja muitakin maukkaita ruokia ja herkkuja.
    Kuivahtaneesta ruishapanleivästä tulee kuin tuoretta ja vasta uunista tullutta kun sen kastaa vedessä ja antaa kuumeta uunissa. Äiti laittoi usein näitä leipäsiä jotka syötiin teen kera. Silloin päälle tuli voita mutta nykyään on saatavilla paljon vegaanivaihtoehtoja myös.

    1. Ruokailo

      Kiitos kommentista ja vinkistä, jolla leipään saa uutta eloa. 🙂 Sama keino toimii myös muissa kuin ruishapanleivässä.

Vastaa