Nyt vietetään Hävikkiviikkoa (11.-17.9.2017) ja sen kunniaksi haluan jakaa kanssanne reseptin kuivahtaneen ruisleivän hyödyntämiseen! Hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä etenkin kuluttajille. Hävikkiviikko kulminoituu 16.9. järjestettävään ilmaiseen Hävikkifestariin, joka pidetään Helsingin Teurastamolla.
Hävikkiviikko -teeman ensimmäisessä osassa, Vähentäisitkö sinä ruokahävikkiä?, tein laskelman siitä kuinka paljon jo kymmenen gramman päivittäisellä ruokahävikin vähentämisellä voi saavuttaa. Nyt on vuorossa kevyempää matskua, sillä kyseessä on reseptibloggaus: Ihanat, virolaiset naposteltavat eli ”valkosipulileivät”!
Küüslauguleivad valmistetaan perinteisesti kuivahtaneesta ruislimpusta, mutta kaikenlainen ruisleipä käy. Itse käytin tällä kertaa pakkasen perukoille eksyneitä, muutamasta hävikkiruokatapahtumasta ylijääneitä (muille kelpaamattomia), litteitä, hapahkoja, reiättömiä, ruis- ja kauraleipiä. Leipiä oli yhteensä kolme, joten tein allaolevan ohjeen kaksinkertaisena.
Tämä suolaisen naposteltavan resepti on:
- maidoton
- munaton
- muokattavissa gluteenittomaksi
- vegaaninen
- hävikkiresepti
Reseptin lopussa löytyy ohje gluteenittomaan versioon sekä kootut vinkit kuivahtaneiden leipien uusiokäyttöön. 🙂
Küüslauguleivad (V, muok. G)
Valmistusaika 15 min + 20 min
- 600 g ruisleipää, ei mielellään ihan tuoretta
- 4 valkosipulinkynttä
- 1 tl hienoa suolaa
- 0,5-0,75 dl öljyä esim. rapsi/rypsi/auringonkukka
Valmistusohje:
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa leivät noin sormen pituisiksi, 1 cm x 1 cm leveiksi suikaleiksi. Nosta isoon kulhoon.
- Sekoita leipien joukkoon 4 murskattua valkosipulinkynttä ja 1 tl hienoa suolaa. Anna vetäytyä.
- Kaada öljy laakealle uunipannulle. Anna kuumeta uunissa 10 min.
- Lisää leipäseos pannulle ja kääntele kuumassa öljyssä. Anna leipien paistua uunissa 10 min. Nosta ulos ja kääntele öljyssä. Nauti heti leipien jäähdyttyä.
Gluteenittomaan versioon käy gluteenittomista viljoista valmistetut tummat leivät, mutta pähkinä- tai kookosjauholeivät suosittelen jättämään johonkin toiseen kokeiluun.
Vinkit kuivahtaneiden leipien uusiokäyttöön
- Vaalea leipä käytä:
- espanjalaiseen gazpachoon
- italialaiseen panzanella-salaattiin
- brushcettaan
- köyhiin ritareihin
- pullavanukkaaseen
- korpuiksi teehetkä varten
- Vaalea tai sekaleipä:
- valmista krutonkeja yllä olevaa reseptiä mukaillen
- elvytä kostuttamalla (kuoresta, ei leikkuupinnasta) ja kuumenna uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia
- Kaikenväriset leivät:
- Leikkaa palasiksi ja tee niistä korppujauhoja tehosekoittimessa. Kuivata kunnolla
- Valmista lämpimiä voileipiä
- Tummasta leivästä valmista:
- valkosipulileipiä (resepti yllä)
- krutonkeja
- ruissipsejä
Huom! Kaikenväriset pehmeät leivät kestävät hyvin pakastusta, joten huomatessasi ettet ehdikään syödä kaikkea tuoreeltaan voit pakastaa osan. Sulatettuasi leivät kuumenna ne nopeasti ennen nauttimista esimerkiksi leivänpaahtimessa.
Onko sinulla hyvä vinkki tai resepti kuivahtaneelle leivälle? Jaa se muillekin kommenteissa!
Toivottavasti tämä sai sinutkin innostumaan ruokahävikkiin liittyvistä asioista. ?
Mukavaa hävikkiviikonloppua!
Lämmöllä,
Charlotta / Ruokailo
Lisätietoa:
Ruokahävikistä ja sen vähentämisestä Saa syödä! -sivustolta
Saa syödä! Facebookissa
Hyödynnä hävikit:
Hävikkiruokaravintola Loop Lounasta, brunsseja ym.
Loop Facebookissa
Hävikistä herkuksi Facebookissa
ResQ-club
Meillä.ei.jää juurikaan hävikkiä kun olemme jo eläkkeellä ja opimme jo lapsena välttämään ruokahävikkiä. Täältä löytyy hyviä ohjeita ruikahävikin välttämiseen ja muitakin maukkaita ruokia ja herkkuja.
Kuivahtaneesta ruishapanleivästä tulee kuin tuoretta ja vasta uunista tullutta kun sen kastaa vedessä ja antaa kuumeta uunissa. Äiti laittoi usein näitä leipäsiä jotka syötiin teen kera. Silloin päälle tuli voita mutta nykyään on saatavilla paljon vegaanivaihtoehtoja myös.
Kiitos kommentista ja vinkistä, jolla leipään saa uutta eloa. 🙂 Sama keino toimii myös muissa kuin ruishapanleivässä.