You are currently viewing Filo-samosat ja salaatti paistetuilla nektariineilla (V)

Filo-samosat ja salaatti paistetuilla nektariineilla (V)

Käykö sullakin joskus niin, että luovuus ei vain tahdo toimia? Siinä on ikään kuin joku lukko, joka estää sen vapaan virtaamisen? Ilmiö on viime viikkoina tullut mulle varsin tutuksi (syytän siitä vauvan kanssa valvottuja öitä..). Pää ei vain tahdo toimia, kun pitäisi keksiä jotain kivaa ja jännää päivälliseksi, saatikka blogiin. 😀

Tällaisina hetkinä voin olla kiitollinen siitä kun joku muu on ollut luova, testannut reseptit valmiiksi ja kirjoittanut ne kirjaksi, jonka voin vain napata hyllystä ja ryhtyä kokkaamaan valmiiksi laaditun ohjeen mukaan. Tällä kertaa tähän tarkoitukseen valikoitui italialaissyntyisen Mara Martinottin kasvisruokakirja To Marouli. Sanon kasvisruokakirja koska siinä on yksi epävegaaninen resepti; kreikkalainen salaatti, jossa on käytetty eläinperäistä fetaa. Fetan voi onneksi korvata itse tehdyllä, helpolla mantelifetalla tai fetajuuston tyyppisellä valmistuotteella.

Kasvisravintolan nimikkoteos (kuva: Ruokailo)
Kasvisruokakirja To Marouli on täynnä täyttäviä ja maukkaita reseptejä kevyestä nimestään huolimatta: Marouli tarkoittaa kreikkalaista kiharalehtistä romaine-salaattia.

Äskettäin julkaistun kirjan reseptit ovat koottu Maran samannimisen ravintolan suosituimmista annoksista. To Marouli -ravintola tuli tutuksi pari vuotta sitten, kiitos Happy Cown, käydessämme lomamatkalla Rodoksen saarella – voit varmaan kuvitella kuinka vaikeaa Roodoksella oli löytää täyspainoista (..ja hyvää) vegaaniruokaa? Siksi olin ratketa riemusta kun löysimme To Maroulin! Täällä ruoka ei vain ollut herkullista, vaan vaihtoehtoja oli monia ja annokset kekseliäitä, täyttäviä ja ajatuksella tehtyjä. Jos ikinä menette Roodokselle niin käykää täällä! Me kävimme – monta kertaa.

Kasvisravintola To Marouli
Kasvisravintola To Marouli Roodoksella. Kuva on haettu ravintolan Facebook -sivulta.

Myöhemmin kotosuomessa ilahduin suuresti saadessani tiedon, että Maran ihanista resepteistä oli tehty kirja. Minun oli pakko saada se, vaikken yleensä perusta keittokirjoista. Kirjasta huokuu sama lämminhenkisyys kuin Marasta ja itse ravintolasta. Hieman sekava se on (ehkä kirjaa on kirjoitettu yön pikkutunneilla..), muttei niin että se häiritsisi ruoanlaitossa. Kirjassa on ihania italialaishenkisiä reseptejä, raikkaista alkuruoista suussa sulaviin jälkiruokiin, ja mukaan mahtuu myös aasialaissävytteisiä ohjeita sekä osio ”terveellistä roskaruokaa”. Tämän kertaiseen inspiraatioblokkiin valitsemani reseptit olivat nektariinisalaatti ja Kreikka meets Intia filotaikinasta tehdyt samosat.

1
Nektariinit saavat kuumennuksesta lisää mehukkuutta. Filo-samosat sopivat aterian pääosan lisäksi hyvin myös kahvipöytään tai evääksi.

Suosittelen kirjaa ja ravintolaa lämpimästi! Kirjan saa tilattua postitse, vaikkei lomamatkaa olisikaan tiedossa.

(Huom. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan vilpitön mielipiteeni ja aito hyvän kokemuksen hehkutus. En hyödy tästä taloudellisesti.)

Filo-samosat (V)

12-14 kpl

Raaka-aineet:

  • 5 keskikokoista perunaa, keitettynä ja kuorittuna (käytin edellispäivänä keitettyjä)
  • 1 rkl kasviöljyä (käytin rypsiöljyä)
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 400 g pakasteherneitä
  • 1 rkl jauhettua kuminaa
  • 1 rkl currya
  • 2 rkl garam masala -mausteseosta
  • hyppysellinen inkiväärijauhetta
  • 1 rkl mustia seesaminsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl pippuria
  • 1 rkl jauhettua kurkumaa
  • 2 rkl korianteria hienonnettuna
  • 1 kevätsipuli ohuina viipaleina
  • 1 pkt filotaikinaa (esimerkiksi tätä)
  • noin 1 dl oliiviöljyä


Valmistusohje:

  1. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna öljy isossa paistokasarissa keskilämmöllä, lisää valkosipuli. Kuullota pari minuuttia, kunnes se pehmenee ja tulee aromikkaaksi. Lisää herneet, kumina, curry, garam masala ja inkiväärijauhe. Lisää pari ruokalusikallista lämmintä vettä sekä puolet seesaminsiemenistä. Anna paistua pari minuuttia, kunnes keittiösi tuoksuu aromikkaalta ja vesi on redusoitunut. Siirrä laakeaan kulhoon jäähtymään.
  2. Kun seos on jäähtynyt, lisää perunat. Murskaa ja sekoita käsin painelemalla ja puristelemalla, kunnes perunat ovat pieninä palasina. Herneetkin saavat hajota hieman. Lisää suola, pippuri, kurkuma, hienonnettu kevätsipuli ja korianteri.
  3. Kokoa. Levitä yksi filolehti työskentelyalustallesi. Voitele pullasudilla kauttaaltaan oliiviöljyllä. Lisää päälle toinen filolehti ja voitele sekin. Lisää kolmas kerros ja voitele. Säilytä sillä aikaa lopputaikinaa kostean (ei märän!) keittiöpyyhkeen alla. Näin estät taikinaa kuivumasta.
  4. Leikkaa taikinalevyt terävällä veitsellä pituussunnassa neljään osaan. Lisää kunkin osan alareunan keskelle 1,5-2 rkl täytettä (katso kuva).3Taita oikea alanurkka vasemmalle yläviistoon, niin että saat pienen kolmion. Taita seuraavaksi kolmio yläreunansa yli, sitten kolmion pitkältä reunalta yläoikealle, ja taas yläreunansa yli. Jatka näin (vasemmalle ja ylös, oikealle ja ylös..) kunnes saavutat taikinalevyn yläreunan. Sivele mahdollinen reunarempsu vielä oliiviöljyllä ja sinetöi painelemalla kiinni ”pasteijaan”.
  5. Paista. Nosta samosat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele ne vielä kerran öljyllä ja koristele mustilla seesaminsiemenillä. Kypsennä 180 asteessa 10 minuuttia tai kunnes ovat kauniin kullanruskeita.

Huom. Mielestäni näissä olisi voinut olla hieman enemmän makua, sillä peruna laimentaa mausteita. Jos tykkäät mausteisesta ruoasta suosittelen niiden määrän lisäämistä.

Filotaikinasta tehdyissä samosoissa tai pasteijoissa on perunaa, herneitä, garam masalaa, mustia seesaminsiemeniä, kevätspulia, oliiviöljyä, korianteria, kurkumaa ja paljon muuta.
Vegaaniset, rapeakuoriset filo-samosat – Kreikka meets Intia.

Salaatti paistetuilla nektariineilla (V, muok. G)

Neljälle

Raaka-aineet:

  • kourallinen mantelilastuja
  • 40 ml (noin kolme rkl) ekstra neitsyt oliiviöljyä
  • 2 nektariinia viipaleina
  • 1 punasipuli ohuina viipaleina
  • 1 salaatinpää ”kiharaa”  salaattia (käytin miniromainea)
  • pari kourallista babypinaattia
  • 12 kirsikkatomaattia
  • rouhittua mustapippuria
  • ripaus suolaa (jätin pois)
  • kourallinen krutonkeja
  • 2 rkl balsamicosiirappia (tee itse tai osta valmiina, esimerkiksi tätä)

Valmistusohje:

  1. Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla ylemmällä keskilämmöllä, kunnes ovat kauniin vaaleanrusehtavia ja ilmassa leijuu kevyen paahteinen tuoksu.
  2. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla. Lisää viipaloidut nektariinit. Lisää ohueksi viipaloitu punasipuli. Paista niitä hetki koko ajan sekoittaen, kunnes ovat kauniin kullanruskeita.
  3. Revi salaatti ja puolita kirsikkatomaatit. Lisää babypinaatti, hieman oliiviöljyä ja mustapippuria (ja halutessasi suola). Sekoita hyvin. Asettele nektariinit ja punasipuli salaattipedille. Ripottele päälle paahdetut mantelilastut, krutongit ja balsamicosiirappi.

Gluteeniton muokkaus: Korvaa krutongit jollain josta saat puruvastusta, kuten paahdetuilla pähkinöillä, tai tee itse (esimerkiksi tällä ohjeella).

Nektariinisalaatissa on kirsikkatomaatteja, romaine-salaattia, paahdettuja mantelilastuja, babypinaattia, balsamicosiirappia ja valkosipulikrutonkeja.
Vinkki! Nektariinien tilalla voit käyttää persikoita, aprikooseja tai luumuja.

Haluatko oppia laittamaan maukasta vegaanista ruokaa?


Katso myös:
Nektariini-rosmariinihillo (V, G)
Mantelifeta ja perinteinen kreikkalainen salaatti (V, G)

Lämmöllä,

Charlotta / Ruokailo

Vastaa